Magdalena Lindtvedt svarer: Likestilling må gjelde også for friskoler og Gjennestad

Venstre mener at Gjennestad videregående skole ikke skal ha rett på økonomisk støtte fra staten på grunn av sin diskriminerende praksis, skriver Magdalena Lindtvedt.

Venstre mener at Gjennestad videregående skole ikke skal ha rett på økonomisk støtte fra staten på grunn av sin diskriminerende praksis, skriver Magdalena Lindtvedt. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevOlaf Holm, Krf, sitt svar på min kommentar fra lørdagens avis angående at rektor ved Gjennestad videregående skole sa opp på grunn av ekteskap med en annen mann, viser tydelig skillet mellom hva jeg/Venstre og hva Olaf Holm/KrF setter høyest i verdidebatten.

For Venstre er menneskeverdet det mest sentrale og den mest grunnleggende verdien i det norske samfunnet. FNs menneskerettserklæring står foran andre lover, og når vi legger til blant annet Arbeidsmiljøloven og lover mot diskriminering, slås det fast at mennesker skal behandles som likeverdige og på lik måte uavhengig av blant annet seksuell legning.

Jeg leser at Olaf Holm har en annen prioritering; at ekteskapet mellom mann og kvinne som samlivsform kan settes over likestilling. Jeg har respekt for Holm/Krf sitt ståsted og også Normisjon som eier og driver av Gjennestad. Våre ulike vurderinger er en styrke i demokratiet med ulike livssyn og politisk ståsted.

Olaf Holm beskriver i sin kommentar også noe av Venstre sin religionspolitikk, noe jeg velger å ikke kommentere da saken fra min side aldri har vært et angrep på kristendommen, men kun et forsvar for likestilling. Venstre aksepterer ikke diskriminering, og kjemper for likestilling, alltid og for alle, og i dette tilfellet hendte det seg slik at det var en kristen skole. Vi mener nødvendigvis ikke heller at skoler som Gjennestad skal tas fra selve retten til å drive privatskole så lenge den tilbyr en godkjent utdanning i henhold til Friskoleloven. Derimot mener vi at skolen ikke skal ha rett på økonomisk støtte fra staten på grunn av sin diskriminerende praksis.

Vårt ståsted og grunnen til vår reaksjon i denne diskrimineringssaken er fordi at friskoleloven og diskrimineringsloven står mot hverandre. Derfor kommer Venstre denne uken til å utfordre statsråden på dette. Skolens verdidokument som man gjøres kjent med ved ansettelse, beskriver at en ikke kan gifte seg med noen av samme kjønn og at det forventes at en skal være lojal mot disse verdinormene. Denne saken har skapt en nødvendig og prinsipiell debatt om hvilken lov som står høyest når staten aktivt er med og betaler - og vi venter spent på svaret.Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags