Hvorfor hente anleggsfirma i Europa?

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Leser i ØP fredag at gang og sykkelvei i Brunlanes er et så stort oppdrag at det skal / må legges ut på anbud i store deler av Europa.

Dette er selvfølgelig basert på EU og EØS krav, men er det fornuftig det da?

Verdiskapninga i form av slike og andre oppdag med påfølgende inntekter, går utenlands. Skatteinntekter på oppdraget går i beste fall til et EU/EØS land. Norske og spesielt lokale bedrifter gir arbeid og sysselsetting i Norge, skatt og avgifter betales til kommune og staten Norge.

Planleggingstid og omkostninger øker med internasjonalt anbud. Dersom firma opplever insolvent eller konkurser kan garantier svekkes og gjennomføringstid bli lenger enn ved oppdrag gitt norske bedrifter.

For norske arbeidstakere og firmaer betyr dette en konkurranse som svekker mulighetene for full sysselsetting og gir mindre inntekter. Bruk av utenlandske firmaer øker muligheter for useriøse aktører og skaper merarbeid for oppdragsgiver med oppfølging, kontrollsystem osv.

Jeg vet at Norge er forplikta til gjennom EØS-avtalen til å sende større oppdrag på EU anbud, og at dette er sånn i hele landet vårt. Men er det fornuftig?

Ellers er det selvfølgelig bra at oppdraget (seint om lenge) kommer og at sikkerheten for gående og syklende barn og andre blir bedre ivaretatt.

Men er det fornuftig å fortsette med en avtale som EØS-avtalen som binder oss til EU regelverk i så stor grad som tilfelle er med EØS-avtalen?

Jeg og mange med meg, mener nei.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.