Hvorfor ikke heller framheve betydningen av en økonomisk sunn stat?

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I Østlands-Posten i dag, 4. juni, skriver Kårstein Eidem Løvaas og Lene Westgaard-Halle fra Høyre, at: «Denne krisen har vist hvor enormt viktig privat sektor er. I årene fremover vil Vestfold trenge politikk som legger til rette for vekst og aktivitet i det lokale næringslivet.» Men krisen viser jo tydelig at privat sektor har stilt seg så dårlig, at selv med et forholdsvis kort opphold i produksjon eller salg, er det staten som må trå til for å redde tusenvis av private bedrifter og arbeidsplasser. Så hvorfor ikke heller framheve betydningen av en økonomisk sunn stat?

For at staten skal få penger og kunne drive velferd, mener Høyre at vi først må betale eksempelvis lokale private tatovører og såkalte influencere så godt at disse får tilstrekkelig overskudd, etter å ha betalt alle kostnader ved virksomheten, til å kunne betale skatt til staten – i tillegg til den merverdiavgiften vi allerede har betalt ved handelen. Er det ikke da mer effektivt, for å bruke et nyliberalt uttrykk, at vi snarere betaler litt mer skatt direkte til staten og ikke via ulike private bedrifter, hvor mesteparten forsvinner på veien?

I et samfunn hvor de fleste av oss har mer enn nok av det meste, men det offentlige sliter med å få nok penger til kunne drive barnehager, skoler og eldreomsorg, skal det svært mye kreativitet til for å få oss til å kjøpe enda mer av noe vi ikke trenger, eller ikke visste at vi trenger.

Og hva med det David Graeber påpeker i: «Bullshit Jobs» (2018)? At vi i våre samfunn kan fjerne halvparten av alt arbeid som utføres uten at det ville gjort noen forskjell, for vi utfører stadig mer bullshit-arbeide. Det er en form for betalt arbeide som er så komplett meningsløst, unødvendig eller skadelig, at ikke engang den som utfører det, kan rettferdiggjøre dets eksistens, selv om vedkommende føler seg forpliktet til å late som det motsatte er tilfellet.

Dertil er det slik at mange offentlige arbeidsplasser skaper langt større verdier enn mange private arbeidsplasser. En Harvard-undersøkelse forteller at ved å skattlegge høyere de som tjener mest, ville dyktige individer flytte fra yrker som skaper negativ ekstern effekt til yrker som skaper positiv ekstern effekt. Høyere skatt vil med andre ord få flere folk til å gjøre en jobb som er nyttig. For hver dollar en bank tjener, blir verdier for anslagsvis 60 cent ødelagt et annet sted i den økonomiske kjeden. For forskere er det omvendt; for hver dollar en forsker tjener, blir en verdi på minst 5 dollar tilført økonomien igjen. Det motsatt skjedde under president Reagans skattekutt; da flyttet «kloke hoder» fra universiteter og forskning til bank og finans.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.