Wesam Almadani – spennende stemme

MEDSTEMME: Blir Almadanis en medstemme som kan utfordre for eksempel Palestinakomiteen i Larvik og Norge? spør Bjørn A. Jenssen.

MEDSTEMME: Blir Almadanis en medstemme som kan utfordre for eksempel Palestinakomiteen i Larvik og Norge? spør Bjørn A. Jenssen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevWesam Almadani er kommet til Norge med et klart definert mål. Hun vil ta et oppgjør med den arabiske verdens (les: islamske) deltakelse i og avvisende holdninger til å fordømme vold, trakassering og drap på homofile og lesbiske. Hun tror forfatninger i form av nasjonalstater er utgangspunkter for drap på hverandre. Og at litteratur kan få folk til å tenke etter og komme til erkjennelse som kan stoppe kriger og blodsutgytelser. Erfaringen Almadani bringer med seg er tilegnet i land som Sudan, Egypt og Palestina (Palestina er ikke en stat, men et område i Midt-Østen med observatørstatus i FN).

Sudan ledes av stats- og regjeringssjef Omar Hassan Ahmad al-Bashir. Sudan har i hovedsak arabisk befolkning. Islam er den mest utbredte religionen. al-Bashir er etterlyst for massive krigsforbrytelser. Nærmest alliert er Kommunist-Kina. Egypt har en lang, autoritær historie bak seg etter 1945 via Nasser, Mubarak, Det muslimske brorskapet og dagens militærregime. Om lag nitti prosent av befolkningen betror seg til islam.

Almadanis siste oppholdssted før Norge var Gaza. Et område der det i hovedsak bor muslimer. Området styres av terrororganisasjonen Hamas, en forlengelse av Det muslimske brorskap. Hamas er en katastrofe for det palestinske folket, sier den anerkjente menneskerettighetsforkjemperen Bassem Eid. Palestineren vil fortelle historien få andre våger å fortelle. Blir Almadanis en medstemme som kan utfordre for eksempel Palestinakomiteen i Larvik og Norge?

Wesam Almadani vil stå opp mot mishandling, vold og drap i den muslimske verden. Slik utfordrer hun den islamske diaspora i Europa og Norden. Miljøer som har importert deler av kulturen hun bekjemper, om enn ikke like åpenlyst. Likevel, sosial kontroll på mange områder er kjent praksis. Norge med 200000 muslimer og Larvik med 2000 danner neppe noe unntak.

Står vår nye forfatter frem med en svært modig stemme? Vi får vente og se. Litteratur som avslører kan være enormt viktig om den blir lest og forstått. Ikke bare for å avdekke overgrep om de er godt belagte. Den er minst like viktig for å avsløre motforestillinger. De som kom til syne i kjølvannet av Sataniske Vers, Mohammad-tegningene og Charlie Hebdo for å nevne voldsbølger utløst for å kneble ytringsfriheten. Kvinner med samme bakgrunn og erfaring som Wesam Almadani, har nasjonalt og internasjonalt gått foran i kampen hun vil fortsette fra sin skrivestue i Larvik. Mange trakassert og hånet og truet på livet. Slike stemmer trengs kontinuerlig. Selv feministene i Norge, for å bruke et samlebegrep, ikke har trampet i gatene for å støtte sine muslimske medsøstre opp gjennom årene.

Bjørn A Jenssen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags