Gi ungdom klimahåpet tilbake

SAMMEN: Jeg håper vi kan kjempe sammen med ungdommen i vår kamp for fremtiden, med eller uten selverklærte klimaekspert-kommentatorer på laget, skriver Karoline Aarvold, politisk nestleder i Vestfold og Telemark Unge Høyre

SAMMEN: Jeg håper vi kan kjempe sammen med ungdommen i vår kamp for fremtiden, med eller uten selverklærte klimaekspert-kommentatorer på laget, skriver Karoline Aarvold, politisk nestleder i Vestfold og Telemark Unge Høyre

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Nesten 60 prosent av de under 30 år er ganske eller veldig bekymret for klimaendringer. Barn ned i 12-årsalderen har klimaangst, og tiltroen til at vi kommer til å nå klimamålene synker i befolkningen.

Det er dystre tall. Hvis ikke unge har tro på at vi kan løse klimakrisa, blir det helt umulig å finne svar på de enorme utfordringene vi står overfor. Derfor trenger vi mer enn noen gang effektive, og optimistiske klimaløsninger, som bevarer troen på hva mennesker kan få til.

Mennesker har overvunnet tyngdekraften, rast ut i det ytre rom og kurert både bakterier og virus. Vi har klart å utnytte ren og fornybar kraft, bygget utslippsfrie kjøretøy og nå også klart å bygge en lense som fanger plast i «the great pacific garbage patch» i Stillehavet.

Jeg har grunnleggende tro på at mennesker kan løse klimakrisa også. Og det skjer mye. Heldigvis. Derfor er det veldig synd at noen politikere påstår at politikere generelt lukker øynene for enkle og uproblematiske løsninger, og at man ikke gjøre noe for å redde klimaet. Det er ikke bra for hverken fremtidsoptimismen, eller klimakrisa.

Men det er helt åpenbart at vi må gjøre mer. Sektor etter sektor, og både lokalt og globalt. Og vi må være helt ærlige på at den omstillingen vi må igjennom kommer til å kjennes på kroppen.

På tross av det tar 40.000 ungdommer til gatene i skolestreik. I kamp for sin egen fremtid. Og jeg skjønner det godt. For hva er vitsen med å gå på skolen når deler av befolkningen ikke lytter til det de lærer uansett.

Sammen med USA og Saudi-Arabia troner Norge på toppen i verden i klimafornektelse. Åtte prosent av befolkningen avviser at mennesker påvirker klimaet, og to prosent mener at klimaendringene ikke skjer i det hele tatt. Det er altså ti prosent av Norges befolkning som hever seg over 97 prosent av verdens forskere, og ser ut til å være mer redd for bedre luft, renere natur, mindre støy og lavere utslipp enn global oppvarming.

På 1960-tallet var det også mange som trodde at røyking ikke var farlig. Fordi tobakksindustrien ville at man skulle tro det. Men jeg må ærlig innrømme at jeg trodde vi var ferdige med det nå.

For 20.000 år siden var Norge, Nord-Europa og Canada dekket med et to kilometer tykt lag is. Siden da, og frem til cirka 1850 har temperaturen økt med fire grader. Til sammenlikning har temperaturen fra 1850 og til nå, altså de siste 150 årene, steget med en grad. Og temperaturen fortsetter å øke i rekordfart.

Men enda farligere for klimakrisa enn klimafornektere er ungdom som ikke har troa på sin egen fremtid. Vi er helt avhengig av menneskers kunnskap og skaperkraft for å finne løsninger på klimaproblemene, og vi politikere trenger befolkningenes mandat til å satse på løsningene. Da må vi ha med oss ungdommen på laget.

Derfor håper jeg Vestfold og Telemark fylke kan bli Norges grønneste fylke, som gir ungdom nytt håp i klima- og miljøkampen. Ved å kutte utslipp, og skape grønnere og renere byer og bygder. Og ved å vise at det er mulig å frikoble økonomisk vekst fra økte klimagassutslipp, gjennom grønne arbeidsplasser og jobber.

Jeg håper vi kan kjempe sammen med ungdommen i vår kamp for fremtiden, med eller uten selverklærte klimaekspert-kommentatorer på laget.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags