Økonomisk vekst, arealbruk og klimakrise

STAVERN: MDG vil ha utbyggingsområder for bolig i kommunns to byer og i lokalsentrene.

STAVERN: MDG vil ha utbyggingsområder for bolig i kommunns to byer og i lokalsentrene. Foto:

Av
DEL

MeningerVi vet at dårlig styring av arealbruken og kravet om økonomisk vekst – for nær sagt enhver pris – påvirker klima. Og vi vet at vi er inne i en klimakrise.

Sist onsdag diskuterte de politiske komiteene «Kommuneplanens samfunnsdel» som staker ut retning og rammer for alle planene kommunen skal legge. Formannskapet har allerede vedtatt seks prioriterte mål for Larvik. To av dem er økonomisk vekst og stopp av klimaendringene.

Men dette blir en umulighet som står opp mot hverandre så lenge kravet om stadig økonomisk vekst ligger som en hovedårsak for endringene vi ser av klima. Om vi ikke bremser opp vekst og forbruk så har vi ingen sjanse til å redde fremtiden. Vi må senke forbruket av varer, av kjøttbruk, av fly- og bilreiser og alt som sliter på miljøet. Samtidig som naturen skal være i fred for rovdrift av installasjoner og overturisme. Vi har forsøkt å kombinere vekst med vern i mange tiår, uten å ta nødvendig hensyn til naturens bæreevne. Hvert eneste år har det materielle forbruket og søppelmengden økt med 2%.

Det blir vår oppgave i kommunestyret å gjøre det enklere å velge grønne alternativ, og MDG ser at vi må bevege oss ut av den luksusfellen mange av oss er i nå.

Et grep blir å konsentrere boligbebyggelsen for å gi gode tilbud som ligger nær deg. Som skoler, barnehager, sykehjem, infrastruktur kollektivforbindelser, samlingssteder og private tilbud. Utbyggingsområdene må begrense seg til de to byene i kommunen, Larvik og Stavern - og i lokalsentre som Helgeroa, Østre Halsen, Tjøllingvollen, Svarstad og Kvelde. Vi vil ta vare på det biologiske mangfoldet i Larvik og da kan vi ikke bygge ned Landbruks, natur- og friluftsområder. For ikke å snakke om dyrkbar jord.

Høyre, Sp, Frp, BL og Krf ville at det også skal bygges andre steder i kommunen i tillegg. Men da mister vi styringen og tillater spredt bebyggelse rundt omkring i kommunen. Uten mål og mening og uten en overordnet ide om hvordan vi skal få en klima- og miljøvennlig utvikling av Larvik.

Det kan svi for noen og hver av oss å bidra til en bedre verden. Men har vi egentlig et valg?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags