En by i sjokk og sorg

HELTER: Brannvesenets folk gjorde en heltemodig innsats på bibliotektaket med flammer og røyk tett innpå seg.

HELTER: Brannvesenets folk gjorde en heltemodig innsats på bibliotektaket med flammer og røyk tett innpå seg. Foto:

Av
DEL

MeningerI dag våknet vi opp til den tragiske nyheten at Larvik bibliotek oppe i Badeparken sto i brann. Utover formiddagen viste det seg at skadene er svært store og at bøker, arkiver og kulturhistorie er gått tapt.

Det var en sterk opplevelse å gå oppover Nansetgata mot biblioteket denne grå lørdagsformiddagen. Vinden blåste den sure røyken nedover mot Torget og da jeg kom opp til brannstedet var synet bare trist. Folk samlet seg rundt forbi, og i tillegg til å konstatere at dette er en sorgens dag, stilte de aller fleste seg spørsmålet; Hvordan kunne dette skje?

I historisk perspektiv er det et stort tap for lokalsamfunnet å miste bøker og andre uerstattelige papirer som lå i arkivene, rett innenfor der brannen startet. Et bibliotekbygg vil vi etter hvert få tilbake, men helt hva som er igjen og fortsatt kan tas vare på er langt mer usikkert. I tillegg kommer de økonomiske konsekvensene, som vi i dag ikke har oversikt over.

Det andre perspektivet i denne saken, som i dag opprørte alle jeg snakket med like mye som selve brannen, er hvordan det er mulig at brannstifteren, som bare for kort tid siden var ute i samme ærend, kunne gå løs i byens gater og igjen stifte branner.

(kommentaren fortsetter under bildet)

UTBRENT: Barneavdelingen og kjelleren der arkivene befinner seg er totalskadet. Det var nettop her brannen startet i morgntimene.

UTBRENT: Barneavdelingen og kjelleren der arkivene befinner seg er totalskadet. Det var nettop her brannen startet i morgntimene. Foto:

Det er mange spørsmål man kan og må stille seg i dag og de nærmeste dagene. Og svarene ligger hos de ansvarlige i politiet. ØP skrev etter forrige ukes branner om hvordan 28-åringen som var tatt ble sluppet løs etter manglende kommunikasjon innad i politiet. Dette til tross for at han er siktet etter den gamle mordbrannparagrafen. Det er ingen tvil om at det lokale politiet i Larvik ville ha ham varetektsfengslet og under kontroll.

Hvordan det da kan være så elendig samarbeid mellom det lokale politiet i Larvik og jurister og påtaleseksjonen i Sør-Øst politidistrikt, med tilhold i Tønsberg og under ledelse av påtaleansvarlig Ole Bjørn Sakrisvold, er ikke bare en gåte, men også svært kritikkverdig.

Man skal alltid vokte seg vel for å konkludere og dele ut skyld før alt er på bordet, men dette er en så alvorlig svikt i rutiner og så graverende feilvurderinger, at det må få konsekvenser - trolig både på systemnivå og for ansvarlige ledere.

Byens borgere stiller seg også med all rett spørsmålet om hvorfor det ikke ble gjort mer for å rette opp den feilen som ble åpenbart skjedde ved løslatelsen. Det har sikkert mye med lovanvendelser og rettssikkerhet for den enkelte å gjøre når man først er løslatt, men med den tragiske fasit i hånd så er det betimelig å spørre seg om det ble gjennomført en så god oppfølging av vedkommende som mulig var.

For i det totale bildet er det også snakk om en siktet med åpenbare og store behov for oppfølging og hjelp fra samfunnet.

(kommentaren fortsetter under bildet)

VANSKELIG: Taket inn mot Badeparken var helt utbrent, og langt utover dagen så kunne en se flammer.

VANSKELIG: Taket inn mot Badeparken var helt utbrent, og langt utover dagen så kunne en se flammer. Foto:


Når kvelden siger på, brannen er slukket og inntrykkene fester seg stadig sterkere, så er det også på sin plass å gi ros og gode ord til de mange brannfolkene som utviste stor og modig innsats under brannen. Det virket som en svært utfordrende og langt fra ufarlig situasjon for alle oss som sto og observerte dem som tett innpå flammer og tung røyk utførte sin jobb oppe på det brennende taket.

Larvik er uansett i dag en by i sjokk og sorg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags