Nei til Røkkes stormannsgalskap!

Fornebu  20181009.
Modell av skyskraperen "Det store Blå" som Kjell Inge Røkke vil bygge på Fornebu i forbindelse med World Ocean Headquarters (WOH), et verdensledende havsenter på Fornebu.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Fornebu 20181009. Modell av skyskraperen "Det store Blå" som Kjell Inge Røkke vil bygge på Fornebu i forbindelse med World Ocean Headquarters (WOH), et verdensledende havsenter på Fornebu. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto:

Av
DEL

MeningerDatoen er ikke 1. april, men – utrolig nok – 19. juni! En tverrpolitisk interpellasjon om at Rådmannen skal gå i dialog med Røkkes selskap, med ønske om å få reist det nå så omdiskuterte Røkkes blå tårn i Larvik, blir vedtatt av kommunestyret! Med stort flertall! SKREMMENDE! Det er nesten som man må klype seg i armen for å våkne fra en ubehagelig drøm!

Jeg trodde vi hadde et kommunestyre preget av fornuft – selv om det ikke alltid har imponert med sine vedtak. Onsdagens knefall for rene økonomiske interesser – med tilsidesettelse av byplaner og miljøhensyn – får en til å lure på om kommunestyrets flertall i beste fall har sovet i timen eller fått solstikk! I motsatt fall har vi politikere som går storkapitalens ærend og som – nær sagt for enhver pris – er villig til hva som helst for å «få Larvik på kartet»!

Det er ingen unnskyldning at galskapen har smittet til flere andre norske byer etter at kommunestyret i Bærum – med befolkningen i ryggen – i mars takket nei til denne høydegalskapen! God lobbyvirksomhet av Røkkes selskap?

Politikerne i Bærum lot seg ikke – i motsetning til de fleste her i Larvik – blende av visjonen om et kompetansesenter på havmiljø. En visjon som kanskje bare er et skalkeskjul for at Røkke lettere skal kunne få bygd sitt «Røkketårn». For hva skal man tro når man kan lese at flere norske havforskningsinstitusjoner som Røkkes selskap hevder å samarbeide med om dette Verdenshavenes hovedkontor, benekter et slikt samarbeid og også har sagt at det ikke er aktuelt å flytte inn i et slikt bygg! Her lukter det ugler i mosen – og i hvert fall ikke arbeid til havenes beste!

Til orientering: Nina Jensen – finansministerens søster – jobber for Røkke og er utpekt som sjef for det tiltenkte havsenteret. Så det er kanskje ikke så rart at vår statsminister under presentasjonen av planene på Fornebu sa: Det er et vakkert, blått bygg!

Det er også blitt omtalt som forførerisk smart å kalle skyskraperen for Verdenshavenes hus, siden det blir så mye hotell, leiligheter og annen næringsvirksomhet der. NRK har visstnok vært i kontakt med eiendomsutviklere som uttaler at skyskraperen potensielt vil gi milliardinntekter for Røkke! Nok en gang: Neppe miljøet i havene våre som har høyest prioritet hos Røkke!

Svært skuffende og helt utrolig at det såkalte MILJØPARTIET Venstre i Larvik går i bresjen for å få et monster av en skyskraper til Larvik. Snakk om forskjell på liv og lære! Skyskrapere har sin plass i storbyer, der dyre tomter forsvarer bygging i høyden. Røkketårnet hører derfor hjemme i byer som New York og Dubai – og slett ikke i Larvik. Her i Norge har vi plass nok til å bygge et slikt senter i bredden – langt mer i pakt med naturen og øvrig bebyggelse.

Som VENSTRES gruppeleder i BÆRUM helt riktig har sagt: «Det er fullt mulig å bygge et havsenter, uten å bygge en skyskraper som ruver over alt annet!» Han sa videre: «Hvis en mektig utbygger skal få sette sine gigantomaniplaner foran innbyggernes ønsker og behov, blir jeg oppgitt!»

Tilsvarende sa Bast – en av de SKREMMENDE få i kommunestyret her i Larvik som stemte imot denne galskapen. «Dette er snakk om brutal arkitektur som ikke passer hos oss!”, sa han også, klokelig – men dessverre forgjeves i kommunestyret.

Røkkes prestisjeprosjekt bærer mer preg av stormannsgalskap enn hensyn til miljøvern.

Å trekke fram arbeidet med å bevare havene våre som begrunnelse for å reise et slikt bygg, blir derfor for DUMT! Dette tårnet vil for øvrig bli noen etasjer høyere enn Trump Tower i New York! Tilfeldig? Det å bygge høyest ser ellers ut til å utvikle seg til en konkurranse mellom flere milliardærer enn Trump og Røkke. Danmarks rikeste akter nemlig å få reist en 320 m høy skyskraper i Danmark – Vest-Europas høyeste.

Stormannsgalskapen herjer – på bekostning av miljø og sikkerhet!

Sistnevnte er tydeligvis noe tilhengerne av Røkkes prestisjeprosjekt heller ikke har tenkt mye på! Har man ikke lært noe av det som skjedde 2001 med World Trade Center i New York?

Hva hvis det oppstår brann – eller jordskjelv? Eksperter sier at vi må regne med et større jordskjelv igjen i området vårt, slik som i 1904. Bedre føre var enn etter snar, eller hva?

Til dere i Stavern som vil ha dette monsterbygget på Risøya: Er det OK at en slik skyskraper helt vil ta oppmerksomheten bort fra Minnehallen? I så fall en hån mot de tusener av falne sjøfolk den er reist som minnesmerke over!

Til dere i Larvik som vil ha det på Revet: Hva med perlen i strandområdet vårt – Tollerodden?

Den vil jo i dobbelt forstand komme helt i skyggen av denne skyskraperen! OK?

Oppfordring til ØP! La oss på nettet få muligheten til å trykke JA eller NEI til følgende spørsmål: Ønsker du Røkketårnet i Larvik kommune? (Uten å angi plassering, slik at de spurtes svar ikke blir avhengig av hvor de bor i kommunen!)

Oppfordring til vår ordfører: Du har tidligere sagt at du vil ha befolkningen i ryggen før du eventuelt sier ja til dette prosjektet. Det har du ikke nødvendigvis med kommunestyret i ryggen! Bare dersom saken er programfestet av partiene før et kommunestyrevalg, vært gjenstand for FOLKEAVSTEMNING – eller en annen pålitelig meningsmåling som alle med stemmerett kjenner til og får mulighet til å delta i.

Oppfordring til DEG! Den kanskje største trusselen mot demokratiet vårt – lokalt og sentralt – er enkeltmenneskets passivitet, likegyldighet og holdning à la: «Vi kan ikke gjøre noe med det, likevel!» Til det er bare å henvise til ordtaket «Mange bekker små gjør en stor å» eller sangen til Sissel Kyrkjebø: «Alle hav består av dråper». Husk, den som tier, samtykker!

Til slutt vil jeg nok en gang henvise til Arnulf Øverlands kloke oppfordring: «Du må ikke sove, og så inderlig vel, tåle den urett som ikke rammer deg selv!». Vi har gjentatte ganger gjort nettopp dette i Larvik. Siste eksempel på dette er debatten vedrørende plasseringen av ny jernbanestasjon, der vi nå ser ut til å stå overfor et valg mellom «pest og kolera».

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags