Landbasert vindkraft

Av
DEL

LeserbrevI lørdagens ØP går 51 foreninger ut mot vindkraft. De illustrerer villmark med et flott bilde av skogkledde åser. I forgrunnen ser vi et stort hugstfelt og en skogsbilvei, og flere steder innove i skoges ses hugstfelt.

Vi husker alle en illsint Greta Thunberg som i rasende ordelag kritiserer politikerne for ikke å gjøre noe på klimafronten. Konsekvensene av en global oppvarming på over 2 grader er godt dokumentert: Stigende hav, mer ekstremnedbør og flom, flere orkaner, migrasjon av planter og dyr, problemer for polare arter, for ikke å snakke om alle landområdene som blir ubeboelige, osv osv.

De menneskene som rammes verst er dessuten de fattigste. Det er derfor maktpåliggende å få redusert CO2 utslippene så raskt som mulig. Det finnes allerede idag tekniske løsninger for mer grønn energi, som også er økonomisk bærekraftige. Landbasert vindkraft er en av disse og den mest nærliggende. Hvis man skal unngå lange og like kontroversielle kraftledninger må anleggene ligge nær forbruksstedet.

NVE har pekt på 13 områder som kan egne seg. Innenfor disse 13 områdene kan det tenkes at det blir bygget noen vindmølleparker. Totalt areal av områdene er ca 16000 kv.km eller ca 5% av Norges areal. Det som evt blir utbygd vil kun være en ganske liten del av dette.

Og så til poenget: 1 norsk grønn kWt betyr 1 tysk/polsk «kull-kWt» mindre. Skal vi da si nei til å oppgi en forsvinnende liten del av vår natur for å bidra til å bedre/redde leveforholdene til verdens fattigste og mest utsatte? I denne situasjonen heier ihvertfall jeg på landbasert vindkraft.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags