Kommunen skal gå foran

MILJØ I LARVIK: Denne gangen er det kloden som skal reddes og vi har dårlig tid, skriver artikkelforfatterne.

MILJØ I LARVIK: Denne gangen er det kloden som skal reddes og vi har dårlig tid, skriver artikkelforfatterne. Foto:

Av
DEL

MeningerI sommer ble det mye snakk om skam. Flyskam, kjøttskam, bilskam og skam for alt som smakte av forbruk og misbruk av klima og miljø. MDG ønsker ikke at noen skal gå rundt og skamme seg, vi vil at man skal gjøre sine egne refleksjoner om hva som er bra for oss alle i det lange løp.

Vi vil at Larvik kommune skal legge til rette for at vi alle kan gjøre egne valg som er bra for klimaet, miljøet og naturen.

I juni leverte Miljøpartiet De Grønne inn et forslag til ordføreren om at kommunen skulle erklære en klima og miljøkrise. Som flere andre kommuner og land. Vi foreslo at kriseberedskapen vi har ble tatt i bruk og at konkrete tiltak ble utviklet i et faglig og politisk samarbeid. MDG ville at hensyn til artsmangfold, intakte økosystemer og bevaring av naturområder skulle prioriteres i alle saker.

At vi har en krise er veldokumentert. FNs klimapanel har lansert en bekymringsverdig rapport som slår fast at vi har mye dårligere tid enn det vi tidligere har trodd. Vi har bare 11 år til å redusere den globale oppvarmingen til 1,5 grader.

Livet på jorda er fantastisk rikt og mangfoldig, men i dag forsvinner dette mangfoldet mer enn tusen ganger raskere enn det som er naturlig. Allerede 60 % av det ville dyrelivet er blitt borte. Matproduksjon har ført til avskoging av 40 % av verdens skoger – ikke bare i Amazonas. Korallrev over hele kloden, som har eksistert i millioner av år, dør foran øynene våre.  Det er et utall av bekymringsfulle tegn i tiden - nå går vi ikke engang inn på plast i havet.

Men hva svarte så ordføreren på ropet om aksjon. Han – eller kanskje rettere administrasjonen i kommunen – mener vi har planer gode nok, vi må ta oss god tid og vil vente til vi har nødvendige ressurser. Det mente også alle representantene i kommunestyret - unntatt de fem fra Miljøpartiet De Grønne, SV, V og Rødt som mener det haster med å snu ferden mot stupet.

Kjære store flertall i Larvik kommune. Vi vet ikke hvem dere er etter neste valget, men om noen spør om det nytter og hva kan lille Larvik bidra med når både klima og natur er på vei til å kollapse? Så er svaret at enkeltmennesker som står opp for hva de tror på betyr en forskjell. Som de alltid har gjort igjennom historien.

I Larvik skal vi stå skulder ved skulder.

Denne gangen er det kloden som skal reddes og vi har dårlig tid!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags