Gå til sidens hovedinnhold

Budsjett med en ny vri?

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I etterkant av Rådmannens skandaløse budsjett der det med politikernes stempel kuttes samvittighetsløst i Helse og Omsorg, gjør Arbeiderpartiet og Høyre noe de er veldig gode på. Skylde på andre. Hakke på hverandre om hvem som er best. Noe det som kjent kommer lite ut av. Høyre snakker i vei om økt verdiskapning. Det gir vel ingen flere helsearbeidere? Kanskje mangel på konsensus er en av årsakene til kommunens bedrøvelige økonomi. Og for ikke å glemme en god omkamp. De er gode der også. Nok om det.

Så til budsjettet og der det bør og der det trolig er rom for kutt helt andre steder enn Helse og Omsorg. «Hvorfor slanke et skjelett». Dette er rein matematikk. Da er det bare for økonomisjefen og ta fram regnearket nok en gang. Men først har jeg et spørsmål sjef HR. Har personell i administrative stillinger et sterkere oppsigelses/stillingsvern enn en helsearbeider på Søbakken sykehjem? Eller bare virker det sånn? Gå ned til folket og svar her i avisa. Det synes å være et mantra i kommunen at administrasjonen ikke skal røres. Kan årsaken også være at flere politikere sitter i administrative stillinger? Byråkratiet hegner om hverandre. De ansetter gjerne hverandre også.

Så var det matematikken. Tallene på antall ansatte er fra kommunens egen oversikt.

Av kommunenes 3967 ansatte er 337 ansatte innenfor administrasjonen. Fordelingen er 89 sekr./førstesekretær inkl. 4 kontormedarbeidere a kr ca. 420.000. 161 rådgivere/saksbehandlere a kr ca. 560.000 samt 85 konsulenter inkl. 5 på lønn a kr ca. 490.000. En helsearbeider ca. 395.000. Dersom vi bruker ostehøvelen og kutter 3 fra hver kategori, får vi følgende regneøvelse: 3 sekretærer=1.260.000= 3 helsearbeidere, 3 rådgivere/saksbehandlere = 1.680000 = 4 helsemedarbeidere, 3 konsulenter = 1.470000 = 4 helsearbeidere. Dersom vi differensierer kutta vil vi kunne øke antall helsearbeidere.

Nå vil også naturlig avgang og økt gevinst gjennom digitalisering av tjenester også bidra positivt til å slanke organisasjonen. Dersom politikerne i kommunen mener noe med sine klamme omfavnelser om hvor viktig det er med HO, «ta vare på de gamle», har de muligheten her. Dersom de tør. 

Nå vil en sann byråkrat si at tallene stemmer jo ikke. Nei, det gjør de helt sikkert ikke. Men de gir sannsynligvis en pekepinn. Da utfordrer jeg kommunens økonomisjef til å gjøre tilsvarende regneøvelse og fylle inn med de riktige tall på lønn. Her i avisa.

Så en liten absurditet på tampen. I budsjettet 2018- 2021 tas det 1 stilling fra Helse og Omsorg og over til HR (personalavdeling)! For liksom å gni det inn. En avdeling der det i dag sitter 9 godt betalte rådgivere pluss 1 personalsjef. I tillegg 4 på lønn som også regnes som HR i de fleste bedrifter. Da er vi oppe i 14 bare på HR.

Jeg sammenlignet med en middels stor bedrift innenfor legemiddelindustrien med ca. like mange ansatte, 3850. De hadde 8 ansatte på HR! Må jeg si mer?

Kommentarer til denne saken