Barnehageslaget i Stavern

ERFAREN: Birgitte Gulla Løken er vant til å gi og ta imot i debatter. Nå er det stort trykk på Høyre-politikeren.

ERFAREN: Birgitte Gulla Løken er vant til å gi og ta imot i debatter. Nå er det stort trykk på Høyre-politikeren. Foto:

Av
DEL

MeningerSom alltid, når det kommer forslag om å legge ned en skole eller en barnehage, så eksploderer det ute i befolkningen. For ingen ting engasjerer så mye som når noen vil gjøre noe med forholdene for ens barn, og en selv.

Jeg kan huske mange harde debatter opp gjennom årene, og det har vært mange lange, tunge og opprivende diskusjoner. Nå gjentar historien seg. Ikke bare har rådmannen foreslått nedleggelser og omstrukturering, men den nye posisjonen er med på laget. Riktignok ikke så vidtrekkende som rådmannen vil, men Høyre, Arbeiderpartiet og Senterpartiet står samlet bak et forslag, som innebærer at Varden og Valby barnehage skal legges ned. Det er med et forbehold i forhold til Valby og demografisk utvikling i området. Men Varden er det treenighet om skal bli historie.

Helt ventet er det da at folk i Stavern reagerer. Og det med en helt annen styrke og engasjement enn oppsittere rundt Valby. Hvorvidt det skyldes at det blir større konsekvenser for foreldre i Stavern enn på Valby, eller at patriotismen og engasjementet i Stavern er sterkere enn de fleste andre steder i vår kommune, blir spekulasjoner. Men at staværinger vet å slå ring om seg og sitt er det ingen tvil om.

Temperaturen er høy, og det skal den være. Utfordringen er at det helst ikke bør koke for mye over. Noe det har gjort. Personfokus og følelsesmessige karakteristikker er uheldig. Det blir ikke bare uverdig, men tar også oppmerksomhet bort fra de viktige og faktabaserte innleggene og spørsmålene, som også er der.

Den store endringen i dagens debatter, i forhold til noen år tilbake, er i særdeleshet bruken av sosiale medier. Debatter i redaktørstyrte medier, også på nett, blir nettopp styrt. Selvfølgelig tillater også vi mye, men de hardeste personkarakteristikkene lukes bort. I motsetning til på Facebook og andre kanaler. Der er det for det for mye fritt fram for det meste. Og nettopp tilgjengeligheten og de sosiale mediers natur, gjør at det er kortere lunte fra hode til tastatur og offentligheten. Det er også en viktig faktor når temperaturen på en debatt skal vurderes.

Selv om det alltid har vært noen som engasjerer seg mer enn andre, og at det blir hovedroller og biroller også i en offentlig debatt, ser vi særlig i den pågående meningsutvekslingen rundt Varden barnehage at dette er blitt forsterket. For her handler mye om få personer. Og det handler mest om dem som har valgt sosiale medier som en kanal som arena, og markedsføring av seg og sitt.

Hallstein Bast og Birgitte Gulla Løken er kanskje de mest aktive av alle i det som vi må betegne som det øvre hierarkiet i den lokale politikken. Og mens Bast har salet opp sin grønne hest og rider rundt i staværns gater som en blanding av talsmann, innpisker og hærfører, står Gulla Løken ute på den åpne slagmarka og mottar strømmer av verbaler salver. Nokså alene. De fleste andre i hennes posisjonshær, med unntak av partikollega Kjetil Vold, heier tilsynelatende på fra skyttergravene.

Uansett hva man mener om det Gulla Løken står for, er det hun opplever ikke bare lite misunnelsesverdig, men også urettferdig. Jo da, nettopp med sitt engasjement og tidligere uttalelser i den offentlige debatten og på sosiale medier, har hun stilt seg til hoggs. Og må forvente å få ting tilbake. Men nå er det kommet helt ut av proporsjoner i forhold til at det faktisk er tre partier og en lang rekke mennesker som står bak flertallsbeslutningen.

Det jeg savner er at flere kommer opp av skyttergravene. Hvor er i særdeleshet Arbeiderpartiets folk? Hvor er Rune Høiseth og Elin Nyland i denne debatten? Senterpartiets Olav Nordheim dukket opp for noen dager siden og var tydelig beklemt av hele situasjonen, men kom i hvert fall ut i åpent lende. Og hvor er hærføreren den store, ordfører Erik Bringedal?

Det er heller ingen tvil om at den nye posisjonen med denne brennhete saken utfordres på hvor samlet den klarer å opptre. Det er garantert ulike oppfatninger innad i de tre partiene, og det er nettopp slike tunge saker som vil avgjøre hvor stabilt og styringsdyktig samarbeidet vil være.

Jeg savner enda mer trykk og forklaring på hvorfor det er riktig å ta strukturelle grep. For det tror jeg faktisk det er. Når samfunnet er i endring, når økonomien er utfordrende, så er det også helt nødvendig å ta slike overordnede grep. Det vil selvfølgelig gjøre noe med noens hverdag, men det er ikke til å unngå. Om det riktige svaret i denne runden er å legge ned Varden barnehage, gjenstår å se. Det er helt på sin plass å utfordre dette forslaget, men det bør gjøres med fakta, analyser og konsekvenser som ammunisjon, ikke personangrep.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags