Politikerne bør tjene som oss andre

Av
DEL

MeningerSV forslag om 10 % mindre godtgjørelse til de folkevalgte ble vedtatt mot 5 stemmer i siste kommunestyre. (19/6). Det vedtatte forslaget er et framskritt, men fortsatt tjener ordføreren nesten en million. Vi synes dette er en veldig høy godtgjørelse. Undertegnede foreslo i stedet: «Ordfører godtgjøres for 100 % stilling. Godtgjørelsen fastsettes til 8 ganger grunnbeløpet i Folketrygden.»

En viktig dimensjon her er at alle godtgjørelser for politisk arbeid er prosentsatser av ordførerens godtgjørelse. Da hadde kommunen spart 1,2 millioner. Allikevel hadde ordføreren hatt en lønn som er dobbelt så stor som en mellomleder i kommunen. Et forslag med samme innhold blir lagt fram av Bjørnar Moxnes i Stortinget i disse dager.

Det er en vesentlig forskjell på forslagene til SV og forslaget med 8G: Dagens ordning regulerer godtgjørelsene etter lønna til en stortingsrepresentant, riktig nok med 10 % mindre. Poenget er: Lønna til stortingsrepresentantene øker mye mer enn en hvis grunnbeløpet i Folketrygden legges til grunn. Fordi grunnbeløpet er det som legges til grunn for folk flest når ytelser skal beregnes.

Rødts leder, Bjørnar Moxnes, uttalte til Dagsavisen (12/6) når Stortingets lønnskommisjon foreslo en økning på drøyt 31.000, at lønna burde fryses, sitat :«Vi kan ta en ny runde på det når hjelpepleierlønna nærmer seg millionen. Men det skjer neppe med det første».

Rødt mener at hovedregelen skal være at politisk arbeid skal være frivillig arbeid, men man skal ikke tape på å ta verv.

Rødt mener at politikere ikke skal tjene mer enn arbeidere i industri og helse. Derfor betaler Moxnes en partiskatt til partiet og har en en lønn på 300 tusen mindre enn de andre stortingspolitikerne.

Det er et viktig prinsipp for Rødt at politikerrollen skal være berikelse for samfunnet, og ikke samfunnet skal være en høyere og høyere berikelse for politikeren. Det skal være relativt til hele samfunnet, ikke bare en del av det.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags