Rødt - skjelettet i skapet

Av
DEL

LeserbrevRødt har tatt et oppgjør med fortiden, vi har gått videre, skriver representanter for partiet, ØP 9. ds.. Påstanden lyder som en unnskyldning. For hva? Beundringen for 1900-tallets Stalin, Mao og Pol Pot ? Som sto for sosialismens vekst og fall i avgrunnen. Hva var galest; ideologien eller despotene? Begge parter? Vi avventer en avklaring fra Rødt. Målet er jo fortsatt et klasseløst samfunn.

«For Rødt er en sosialisme uten demokrati overhodet ingen sosialisme», sier forfatterne - og spør: Hva er de grunnleggende verdiene i sosialismen? Stalin er igjen på mote. Rødt sitt panegyriske prinsipprogram er i noen grad identisk med Sovjetunionens (SU) grunnlov av 1936. Den handler om sosialismens seier, frigjøringen av det arbeidene folk i SU fra kapitalistisk trelldom, demokratiets seier. Grunnloven garanterte alle medborgere talefrihet, pressefrihet, møte-og forsamlingsfrihet, frihet til å demonstrere og opptog i gangene.

Men sosialismen spilte fallitt. Er det derfor Rødt frister videre med frie valg, frie medier, streikerett, religionsfrihet, uavhengige domstoler, rett til å være uenig selv med sosialismens prinsipper, alle må sikres mot overgrep fra staten og at alle politiske syn organiserer seg, slik partiet skriver i avsnittet om «Sosialistisk samfunnsstyring». Her manifesterer elefanten i rommet seg. Teori og praksis. Sosialismen skulle i teorien være springbrettet til kommunisme og det klasseløse samfunn. I praksis lot det seg ikke gjøre selv med utstrakt vold. Folket ville ikke. Sosialismen gikk de facto til grunne, ikke kapitalismen.

I boka «Drømmen om det fullkomne samfunn. Fire totalitære ideologier – en totalitær mentalitet?», Aschehoug 2011, analyserer og påviser professor ved UiO Øystein Sørensen likhetene mellom kommunisme, fascisme, nazisme og islamisme. Stalins tilhengere over hele verden hyllet grunnloven. Nordmannen Trond Hegna, sentralt navn på norsk venstreside, sammenlignet SUs nye grunnlov med den norske av 1814. Historien gjentar seg neppe, men økende tilslutning til Rødts midlertidige og endelige mål vitner om skremmende historieløshet.

Det er en ærlig sak å gå videre. Men sosialismen har til alle tider spist sine barn. Det klasseløse samfunn er ensbetydende med ensretting, undertrykkelse, vold og atter vold. Det må Rødt erkjenne i historiens grelle lys. Partiet vil ellers aldri bli annet enn skjelett i sitt eget skap.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags