Gå til sidens hovedinnhold

Når prestasjoner ikke er det viktigste

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mandag kveld på Fagerli. Værgudene velger lett regn der oppe og vaktmesteren inne i klubbhytta slår på flomlysene så den høstvakre skogen ned mot byen danner en rent ut flott ramme om kampen. Nansets jenter 9 er i ferd med å avslutte sesongen med seier mot Sandar. 2–0 og få minutter igjen. Men gjestene scorer to kjappe, og når den unge dommeren blåser for siste gang står det 2–2.

 

Jeg er der først og fremst som bestefar og supporter, men denne fine kvelden får meg til å tenke på det hverdagslig flotte som foregår rundt meg. Det er løping og latter, barn og unge i full vigør over alt. Enten i kamp eller på trening. Og med smått og stort, unge aktive og voksne i alle aldre med og uten treningsdress, så må det være langt over 100 folk i farta denne høstkvelden.

Som det er rundt forbi på mange baner i Larvik kommune. Både med fotball på ferd mot sesongslutt, og håndball og andre vinteridretter i starten på sin sesong. Hvor mange som på en eller annen måte er engasjert i sport og idrett bare denne kvelden, kan jeg bare gjette på, men at vi vipper 1000-tallet med god margin, er neppe å ta for hardt i.

Dag ut og dag inn er det sånn. Og selv om det er damer i Larvik Håndballklubb og fotballspillere på Fram som får de fleste overskriftene, er det alle de andre som er grunnmuren i idrettsbevegelsen. Og hvis noen tror idretten får for mye oppmerksomhet og at det bare er snakk om tider, scoringer, prestasjoner og opprykk, så tar de grunnleggende feil.

Selvfølgelig er jakten på prestasjoner en viktig del, i de fleste aldersgrupper. Det ligger i sportens natur, som det gjør innenfor musikkens verden, bare på en annen måte. At noen driver det for langt, og at det ned i for unge aldersgrupper styres på en uklok måte, er også sikkert. Men det er ikke det store bildet.

Idrettsbevegelsen handler imidlertid om mye mer. Samhold, kameratskap, trening og fysisk fostring i en tid der stillstand foran dataskjermer og mobiltelefoner tar mer og mer over, er en viktig ting. Det handler om kameratskap. Og sosial trening. Lære å ta vare på hverandre og finne sin egen og andres plass i et fellesskap. Yte noe sammen.

I et flash er jeg tilbake til TV-kroken fredag kveld. I et ypperlig Lindmo-program er landslagsspillerne og fetterne Tarik og Mohamed Elyounoussi gjester og forteller klart og sterkt om hva fotballen har betydd for dem. Ikke bare på et sportslig plan, men som mennesker. Hvordan det er var nøkkelen til en god integrering i det norske samfunnet.

Slike historier er det mange av. På alle plan. Klart det også vil være negative eksempler å finne, der folk blir frosset ut og handlinger blir til dårlige opplevelser. Men igjen – i det store bildet er idretten og arbeidet som gjøres av alle frivillige, integrering som samfunnet nyter godt av.

Og nettopp de frivillige, folk med styreverv, oppmenn, trenere og kioskvakter, er bærebjelkene som holder alt oppe. Og som for de aktive, er det også for de fleste stor egenverdi å stille opp. Ikke bare gjør du en jobb for andre, men du etablerer vennskap og sosialt samhold som kan vare langt ut over de årene du er med.

Har du ikke tatt et tak, så bør du gjøre det. Frivilligheten i lokalsamfunnet trenger deg!

 

Lagene løper mot hverandre på hver sin side av banen, som de gjorde før kampen. Ritualet med å hilse, ønske hverandre god match og takke etterpå, er en flott ting som ble innført i fair play-ånd i 2014.

Jentene samler seg for et siste Nanset-rop for sesongen. Trener Tommy Egeli tar opp mobilen for å filme jentene sine. En bamsemaskot går i været. 2–2 var helt greit.

Nå er det bare å se fram mot en ny sesong.

Kommentarer til denne saken