Den riktige medisinen

Av
DEL

LeserbrevFor noen uker siden gikk fastlege Tore Skjøtskift av med pensjon og avsluttet sin legepraksis i Stavern.

To av de gjenværende legene i Stavern nærmer seg pensjonsalder. Alle Stavern-fastlegene har fulle lister, og Skjøtskifts 1 100 pasienter har blitt flyttet til ei provisorisk liste i Helgeroa.

Mange av disse 1 100 jobber i Stavern, Larvik, Sandefjord, Porsgrunn/Skien eller kanskje enda lengere vekk. Andre har barnehageplass, skoleplass eller sykehjemsplass i Stavern og det er ikke like enkelt for alle å måtte reise til en uspesifisert lege i Helgeroa når vi har behov for en fortrolig samtale med en vi stoler på, en som kjenner vår medisinske forhistorie eller når vi rammes av akutt sykdom.

For de fleste av oss går det sikkert greit, men med 1 100 mennesker utløses et utall variabler og det er mange kabaler som må gå opp for at dette skal gå bra i det lengre løp. Når 1 100 mennesker skufles rundt er det gode muligheter for at det fins enkeltskjebner der ute som ikke har det så greit nå. Larvik kommune utsetter disse menneskene for et korttenkt sjansespill.

Et forslag om etablering av legesenter i Stavern ble i mars nedstemt i påvente av Plan for legetjenester, som er under utarbeidelse og skal legges frem for kommunestyret til høsten. Planen er ennå ikke konkret eller ferdig nok til at den kan være til hjelp for noen av de 1 100 menneskene som står uten fastlege. Politikernes utsettelse fører til at vi nå går en ullen fastlegeperiode i møte. Trolig vil  den nye legeplanen føre til en bedre og mer fremtidsrettet legetjeneste i hele kommunen, men det er ikke denne medisinen vi trenger i Stavern akkurat nå.

Stavern har den eldste befolkningen i kommunen. 1 100 mennesker er uten fastlege, ingen av legene i Stavern har ledige listeplasser og det er et akutt behov for en løsning. Det som trengs nå er etablering av et legesenter i Stavern og utlysning av minst to fastlegestillinger. 

Det er kanskje fastlegemangel i Norge, men Stavern er et sterkt merkenavn. Dersom kommunen satser skal det ikke være vanskelig å besitte to legestillinger med dyktige, nyutdannede fastleger. 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags