Svelger kommunestyret kamelen i rommet?

Av
DEL

LeserbrevBane NOR la i sin tid frem forslag til plassering av ny jernbanestasjon i Larvik som et klart ultimatum; Kongegata eller Indre havn. Et tredje alternativ i byens utkant var utelukket. Fortetning av mennesker, handel og industri til fots og på sykkel, annen trafikk og tog i 250 kilometer i timen skulle skape velstand og vekst de neste hundre årene. Myten om dette fremskrittet trakk Bane NORs prosjektsjef opp i en kommentar i ØP 30. november. Et glansbilde av fremtiden. Men er befolkningen, menneskene, spurt om den ønsker å bli trengt inne omkring en jernbanestasjon?

Jernbanen kom til Larvik i 1881. Og har siden ligget der og sperret mellom fjord og land. Så skulle man tro at jo, nå endelig fjernes sidesporet fra byens trivsel for godt. Men hva er i ferd med å skje? Jo, Larvik kan måtte se frem til nye hundre år med jernbane i indre havn. Bokstavelig talt høyt og luftig hevet over menneskelig fornuft, om løsningen vedtas. Og det er det neppe grunn til å tvile på. Det handler nemlig om penger, kost-nytte.

Det har hele tiden ligget i kortene at havneløsningen ville bli valgt. Skoler, sykehus, veien, tuneller. All offentlig infrastruktur utformes for smått og upraktisk allerede på tegnebrettene. Sist ut var en talsmann fra Frp; han ville bygge flere motorveier, men med smale veibaner for å spare penger.

Inntrykket man sitter med er at ordfører Høiseth og flertallet av politikere i Larvik foretrekker stasjon i Kongegata. Bane NORs nytaler til befolkningen om å delta synes som rent skuebrød. Ville et tredje alternativ ha løst jernbaneutfordringene et par hundre år frem i tid? Eller lød det fra spøkelsene mellom linjene; nevnte ultimatum eller stasjon på ubestemt tid?

Fortetting er motoren som skal heve Larvik inn i lykkeland, ifølge Bane NOR. I så fall må indre havn bebygges til bristepunktet omkring en jernbaneløsning slik den ligger i dag. Tiden skrus tilbake til 1881. Et monster på sokkel i 250 kilometer i timen! Greier kommunestyret å svelge monumentet over kamelen i rommet ingen ønsket? Ja, det tror vi nok.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags