Til urnene for kulturpolitikk

Av
DEL

LeserbrevDet skrives så blekket spruter i alle partileire - sommer er skrivetid og alle er i full gang med sine partiprogrammer. Det gjør vi også i Høyre, og vi er i ferd med å sette sammen et spennende kulturprogram i vårt nye og forente fylke. Hvis du lurer på om politikk er noe for deg, så er tiden vi går inn i nå - rett før valg - veldig spennende. Det er nå vi skriver ned tanker og ideer, tegner fremtidsvisjoner og bryter alle etablerte sannheter ned for diskusjon. På hvilke områder blir vi inspirert til å tenke nytt?

I Høyre kaller vi oss liberalkonservative, vi er opptatt av frihet til enkeltmennesket, hvor privat initiativ er viktig - også i kulturpolitikken - vi fører en konservativ politikk. Hvordan spiller vi best på lag med kulturen, uten å tråkke over grensen for hva det offentlige burde holde seg borte fra?

En debatt knyttet til kultur er for oss veldig velkommen. Valgprogrammene de siste årene gjenspeiler tiden vi har vært igjennom og mye har skjedd siden vi skreiv program sist. Noe av kulturpolitikken vil vi ta med oss, som viktigheten av å bevare det som har bygd oss opp, vår historie - kulturarven, mens annet er tendenser i tiden, som tillit til informasjon i samtiden.

Det er en debatt vi må ta på alvor - i en tid hvor man ukritisk deler artikler som er "fake news", hvor algoritmer bestemmer hvilken overskrift saken får på din Facebook eller Twitter, hvor søken etter sannhet blir stadig vanskeligere. Men vi må likevel ha respekt og forståelse for den nye tiden, og omfavne kulturformer som er nye for oss.

I kretser som brenner for den frie kunsten blir det sagt at den beste kulturpolitikken er "ingen kulturpolitikk", men offentlige overføringer uten krav eller forpliktelser. Mens andre mener man kan prege kulturlivet ved å ta politiske initiativ til kulturaktiviteter. De fleste av oss ønsker vel å lande en kulturpolitikk som er hverken det ene eller det andre - eller litt av begge deler. Det sies at det finnes bare én ting som er verre enn den dårlige kunsten, og det er den gode - der arrangementene selger et ønsket budskap og publikum villig betaler. Flotte konserter eller utstillinger, hvor vi ønsker å bade oss i uttrykkene som blir servert oss - for opplevelsen, følelsen av felleskap, utskeielsen fra hverdagen.

Dette er fint, men er all kunst - som bidrar til å utvide horisonten vår- like kommersiell og tilgjengelig? I en tid hvor tilliten til nyhetsinstitusjoner svekkes, er kulturpolitikk viktigere enn noen gang. Vi bør verne om arnesteder som tar ansvar for å bygge opp den frie kunsten, uavhengig av publikumsappell. Kulturpolitikken i den nye regionen burde handle om å skape rom og interesse for å utdanne reflekterende voksne som utviser kildekritikk - samtidig som den skal gi rammer for den viktige, samlende, samfunnskritiske kunsten og kulturen - som også underholder og tar vare på særpreget vårt.

Vi er inne i en spennende tid. Det er nå vi avgjør hva vi ønsker oss i framtiden. Det kan hende at de beste forslagene kommer fra dere. Derfor er vi lutter øre. Kom gjerne med innspill!

Lene Lauritsen Kjølner, Vestfold Høyre

Veslemøy Wåle, Telemark Høyre 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags