Thor Heyerdahl-monumentet på Revet

"Outlines 2" kalte kunstneren Tor Lindrupsen monumentet på moloen, en stilisert baug på Ra i corténstål.

"Outlines 2" kalte kunstneren Tor Lindrupsen monumentet på moloen, en stilisert baug på Ra i corténstål. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevMonumentet på Revet handler om Larvik-mannen Thor Heyerdahl. 

Thor Heyerdahl ble født i Larvik den 6. oktober 1914. Hans ekspedisjoner og glødende engasjement for miljø og fred skulle gjøre ham til en av tidenes mest berømte nordmann. Heyerdahl var stolt av sine røtter, som Larvik er stolt av å ha fostret en av Norges største eventyrer. Larvik kommune, i samarbeid med DnB NOR Sparebankstiftelsen, Larvik Havn og Statens vegvesen, hedret Thor Heyerdahl gjennom avdukingen av Thor Heyerdahl-monumentet på Revet torsdag 6. oktober 2011.

Den ble ikke slik Tor Lindrupsens fotomontasje viste.

Jeg er overbevist om at hadde monumentet blitt slik i virkeligheten som fotomontasjen viser, ville ikke protestene blitt mange. Men derimot tiljublet av, og ikke minst gitt en bedre forklaring til uvitende turister og publikum som ikke kjenner til Thor Heyerdahls liv og levnet. Ikke minst ville man forstått hva monumentet var ment å symbolisere.

Når du seiler inn fra havet gjennom Larviksfjorden mot Larvik By, blir du møtt av to store conteinerkraner, og ytterst ute på Revet noe som ligner en kran? Mange spør seg nok: Hva kan det være mon tro?

Hver gang jeg ser monumentet fra avstand, tenker jeg: Hvem i all verden skjønner hva det er som står ute på Revet? 

Det er fristende å tenke at hadde det hvert en replika av en av skulpturene på Påskeøya, ville det nok stilt seg annerledes.

Det er også fristende å tro at alle som var involvert i prosjektet har en klarere oppfatning om monumentets uttrykk, enn de som ikke er involvert? En slik vurdering ville kanskje fått betydning for det endelige visuelle resultatet komiteen og Larvik kommune ønsket å gi til verden. Er det noen i Larvik som har stilt seg spørsmålet: Kan det være at det kun er de som kjenner Thor Heyerdahls liv og virke som i virkeligheten forstår hva monumentet skal fortelle til publikum? Kanskje er det tid for en spørrekonkurranse, nå seks år etter avdukingen?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags