Gå til sidens hovedinnhold

Kvinnedagen 8.mars - Respekt for menneskeverdet

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Da jeg gikk på gymnaset i Skien 1974-1977 ble kvinnesak og likestilling tatt opp til debatt i norsktimene, gang etter gang. Det irriterte meg. Jeg hadde for lengst bestemt meg for at kvinner ikke hørte mer til ved kjøkkenbenken enn menn. Kvinner skulle ha utdanning og jobb, innta maktposisjoner i samfunnet og bli hørt i samfunnsdebatten. Og jeg skulle ikke skifte etternavn hvis jeg noen gang gifta meg. Likestillingen var en selvfølge som vi ikke behøvde å diskutere. Enkelte av guttene innvendte at jenter i så fall måtte i militæret slik som gutter, og at vi da ville skjønne at vi ikke var helt like. Eller at kvinner i så fall måtte skifte dekk på bilen selv.

- ÅÅÅ, det handler ikke om å være like sterke, men å være like mye verdt, svarte jeg.

- Men dere er like mye verdt, mente en, det er bare mye mer praktisk at den ene er hjemme mens den andre jobber.

- Ja visst, og dette vil du bestemme? Har du ingen respekt?

Bevisstheten omkring likestilling har medført endringer i samfunnet. Mange kvinner er å se i maktposisjoner, og kvinner har mer selvstendig økonomi i dag enn på 70-tallet. Men blir kvinner som gruppe like mye hørt og respektert som menn? Trenger vi ikke fortsatt å være våkne rundt asymmetri mellom kvinner og menn, hvor kvinner regelmessig blir oversett, underbetalt og utsatt for trakassering?

Mange hevder at i den vestlige verden er likestillingskamp og feminisme utgått på dato, for vi ER likestilte nå! Det minner meg om min egen naivitet som 17- åring.

Fortsatt har mange kvinner lavere inntekt enn menn selv om de har like lang eller mer utdanning og jobber full tid.

Fortsatt mangler det kvinner i styrerommene.

Fortsatt er det flere menn som blir ropt opp ved prisutdelinger, såfremt ingen har stått opp på forhånd og advart om denne ”kjønnsbiasen” i vurderinger av hva som er viktig og bra.

Fortsatt blir kvinner utsatt for vold i sine relasjoner til menn, kvinner utsettes for seksuell trakassering på jobb og i organisasjoner slik at de trekker seg ut av sine engasjement, og det er forferdelig mange tilfeller av voldtekt.

#metoo har brakt et kraftig lys på seksuell trakassering. Vi må håpe at kampanjen vil medføre en varig endring når det gjelder respekten for kvinner. Seksuell trakassering, vold og voldtekt rammer også menn, og er alvorlig uansett hvem det rammer og hvem som utfører det, men det rammer oftere kvinner og utføres oftere av menn. Det er fordi menn oftere har maktposisjoner, og at menn ofte er fysisk sterkere enn kvinner.

Utenom Vesten er ulikestillingen betydelig større, og mange kvinner som har kommet hit som innvandrede eller har innvandrede foreldre, utsettes for systematisk undertrykkelse basert i en patriarkalsk kultur.

Lista over ulikestillingen kunne vært lenger. Men du kan tilføye dine egne punkter som jeg dessverre er sikker på at du har. Likestilling og kvinnesak handler om respekt for menneskeverdet. Uten likestilling mellom kvinner og menn har vi ikke demokrati, og vi har ikke en rettferdig og solidarisk verden. Derfor må vi være våkne om denne asymmetrien!

Fra Miljøpartiet De Grønnes prinsipprogram: Vi tar mål av oss til å utforme en helhetlig politikk for nåtid og fremtid, basert på tre grunnleggende solidaritetsprinsipper: solidaritet med andre mennesker, solidaritet med fremtidige generasjoner og solidaritet med dyr og natur.

Marit Kiste, styremedlem i Larvik MDG

Kommentarer til denne saken