«Grap the moment»! Lardal Herredshus til kunst og kultur!

KUNST- OG KULTURSENTER? Skulle man bruke gamle kommunehuset i Svarstad til bla. kunst og kultur, kunne Larvik søke Vestfold fylkeskommune om penger til kulturhus og fellesverksteder for kunstnere, skriver Verena Scholz.

KUNST- OG KULTURSENTER? Skulle man bruke gamle kommunehuset i Svarstad til bla. kunst og kultur, kunne Larvik søke Vestfold fylkeskommune om penger til kulturhus og fellesverksteder for kunstnere, skriver Verena Scholz.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevTittelen til Norges bidrag til MGP i fjor fikk hele 12 poeng av Tyskland! Verena Scholz, tysk kunster, bosatt og glad i Lardal lurer på: Hvorfor selge kommunehuset i Lardal når det kan gi rom for ideer og Larvik kunne iverksette kulturtiltak som står i Larviks nylig prisbelønnede kulturplan? 

Jeg ser at flere lardølinger har våknet og har tatt initiativ til å stoppe salget av gamle kommunehuset i Lardal. Jeg støtter initiativet, fordi Herredshuset har potensial, bla for kunst og kultur. Man ville ta vare på en del av Norges historie og videre kulturbruk kan ha større verdi på lang sikt enn salgssummen.

Larviks ordfører mente man har utredet behovet nok, noe jeg tviler på. Jeg har søkt og funnet en gammel artikkel i ØP fra 11.11.2016, lenge før sammenslåingen. Flott at befolkningen ble spurt! Men mange har nok ikke sett det. Herredshuset var på dette tidspunkt enda i full bruk. Det var en annen realitet i 2016 enn nå i 2019 med et stort, tomt hus og færre arbeidsplasser.

I denne gamle ØP artikkelen nevnes bare to alternativer, salg eller samling av resterende kommunale tjenester. Hva er med alternative tre eller fire som noen Lardølinger ser nå? Grap the moment! Flott med initiativ! Det trengs for å skape et levende sted mener jeg. Initiativet fortjener oppmerksomhet og anerkjennelse mer enn pessimismen som ordføreren svarer med. Noen i Lardal har ideer nå og det er bedre sent enn aldri.

Sorry til gamle Lardal-ordfører Knut Olav Omholtat at jeg ikke reagerte den gangen på artikkelen og kom med ideer. Har toget gått? Interessen for kjøp av huset viser seg til å være lavt. Behovet på leilighetsfronten ser nok ut til å være mettet slik som Svarstad fremstår i dag. Men stedet har potensial som bør utvikles. Hva med å iverksette tiltak fra kulturplanen til å bedre imaget til stedet? Bli et attraktiv sted å bo og flytte til? Har de ansvarlige snakket med Larviks kulturavdelingen? Her kunne det iverksettes tiltak som er skrevet i Larviks kulturplan feks. punkt «5.4.2 Profesjonelle kunstnere». Har det blitt utredet om Lardals kommunehus kunne vært egnet og brukt til noen av disse tiltakene? Nr 1: «Legge til rette for felles lokaler som inneholder verksteder og utstillings – og fremføringsmuligheter.» Nr. 2: «Gi kunstnere mulighet til subsidiert leie av lokaler for verksteder, utstilling og fremføring.» Nr. 4: «Sørge for at lokale og eksterne kunstnere har mulighet til rimelig opphold og tilgang til arbeidslokaler i kortere perioder, ... »

For meg ser det ut som flere av tiltakene kunne iverksettes i Herredshuset. Larviks ordfører argumenterer mot salgstopp med at «Erfaring tilsier at eget initiativ til dialog og invitasjon om bruk av kommunenes ubenyttede lokaler sjelden medfører inntekter som gir økonomisk grunnlag for å beholde eiendommen.» Hvilke erfaringer sikter ordføreren her til? Hvordan skal noe kunne gå bra med denne pessimistiske holdningen? Jeg har et annet fokus: Jeg ser de positive eksempler hvor kunstnere har skapt liv i kommunale bygg og som er vellykket: Galleri Ask i Åsgårdstrand, som drives av Horten kommune. Det er et eksempel for fungerende samarbeid mellom kommunen i Horten, Vestfold kunstsenter, som stiller med en fagjury, og profesjonelle kunstnere som stiller ut. Det har blitt et anerkjent sted i kunstmiljøet. Gamle Veierland skole er siden 2016 atelier for to profesjonelle kunstnere, mens den andre delen av huset brukes som kystledhytte av Oslofjordens friluftsråd og leies ut til turister. Gamle husmorskolen i Tønsberg har vært i bruk av diverse kunstnere og kulturskapere i flere år. Man har nylig igjen konkludert med at det lønner seg og at det er positivt for kommunen.

Skulle man bruke gamle kommunehuset i Svarstad til bla. kunst og kultur, kunne Larvik søke Vestfold fylkeskommune om penger til kulturhus og fellesverksteder for kunstnere. Det hadde også vært i tråd med tiltak nr. 24 side 38 i kulturplanen: «Sørge for at kommunen søker på spillemidler for Kulturhus.»

Kunst og kultur kunne bidra til utviklingen av stedet og gi positive ringvirkninger for hele kommunen. Flerbruk av huset hadde vært positiv, huset er romslig. Hvor lenge vil man forsøke å selge huset?

«Grap the moment» og gi lardølinger en sjanse! Det var mange engasjerte i 2017 til dialog om kultur i sammenslåingsprosessen i Lardal og mange ideer som manglet rom. Det begynte så positiv med denne dialogen. Kan vi ta opp tråden der igjen?

Larvik kan selge huset ennå senere, men omvendt hadde et salg vært endelig ... 

Verena Scholz

kunstner

Engelstad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags