Larvik trenger bonden!

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.«Mat fra jord der du bor» var i mange år Vestfold Bondelags slagord. Få steder er denne visjonen nærmere å være sann enn i Larvik.

Larvik ligger midt i Norges matfat. Når du går på butikken og handler, ta en titt på baksiden av posen med poteter, løk eller gulrøtter du putter i handlekurven. Der står produsentens navn – og sjansen er stor for at du vil se et lokalt navn der. Hver eneste dag står hundrevis av bønder tidlig opp for å skaffe deg og meg mat på bordet. Det er det viktig å hegne om.

Nettopp derfor er det gledelig at årets landbruksoppgjør kom i havn uten konflikt. Oppgjøret fokuserer spesielt på korn- og grønnsaksproduksjon, noe vi har mye av i Larvik. Det er viktig å sikre at bøndene har en inntekt de kan leve av, og årets oppgjør legger opp til en gjennomsnittlig inntektsvekst på 6,25% i landbruket. Regjeringen legger dermed til rette for at landbruksnæringen fortsatt skal være en attraktiv næring å etablere seg i.  

Larvik ligger attraktivt til ved Oslofjorden. Vi har en flott kyst, og gode kommunikasjonsmuligheter både innenlands og utenlands. Det bidrar til at Larvik er et attraktivt sted å etablere seg. Når nye boliger og næringsarealer skal etableres, vil det imidlertid enkelte ganger oppstå en konflikt mot jordvernhensyn – arealer som brukes til produksjon av mat ønskes omdisponert. Larvik Høyre har programfestet at vi ønsker å være restriktive med slik omdisponering. Matjorden i Vestfold er viktig, ikke bare for oss som bor her – men for hele Norge. Også i Oslo er sjansen stor for at den som handler i butikken ser et larviksnavn bak på posen med poteter.

Landbruket i Larvik er allsidig – det er alt fra storprodusenter til små bruk med nisjeprodukter. Visste du for eksempel at man på Facebook har en egen gruppe som heter «REKO-ringen Larvik»? Det er en gruppe der lokale matprodusenter frembyr sine varer for salg – og så har man et fast tidspunkt der man kan få overlevert varene på Larvik torv. Gruppen har nesten 5.000 medlemmer, og det tilbys de lekreste varer – fra lokale jorder og produsenter.

For Larvik Høyre er det viktig at flest mulig blir klar over de fantastiske ressursene som ligger i lokalprodusert mat. Det er miljøvennlig, kortreist – og ikke minst godt! Derfor har vi programfestet at vi ønsker å få istand en lokal matfestival iløpet av kommende kommunestyreperiode. Det viktigste er allerede på plass – råvarer i verdensklasse. For at flest mulig skal få ta del i våre lokale matskatter, bør matfestivalen legges til et tidspunkt der det både er fastboende og tilreisende i kommunen. Lokale næringsdrivende bør være premissleverandørene for en slik festival, mens kommunen bør bidra med tilrettelegging for en smidig gjennomføring. Hvem vet – kanskje en lokalmatfestival kunne vært starten på en egen «mathall» i Larvik?

Fra tid til annen kan vi lese i avisen om naboer som klager på støv fra jorder, eller lukt fra gjødsel. Heldigvis er slike plager som regel kortvarige, og når jordene gjødsles er det lukten av naturens kretsløp vi kjenner. Neste gang du kjører forbi en frodig, bølgende byggåker, send en takknemlig tanke til bonden. Uten bonden visner Norge – og Larvik.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags