Hva er det vi holder på med?

VIKTIG: Tre timers rydding i strandsonen.

VIKTIG: Tre timers rydding i strandsonen. Foto:

Av
DEL

LeserbrevDet står mandag på kalenderen og klokka ringer ubønnhørlig med sin vante lyd. Jeg prøver å slepe legemet ut av senga, men kjenner at skrotten er litt tyngre en vanlig. 

Rett og slett litt tyngre for at jeg denne helga har utfordret kroppen med litt fysisk fostring, jeg har brukt den litt.

Ikke brukt den i den forstand at jeg har jumpet rundt i glorete joggesko på en sti,nei jeg har ligget nede under en busk i strandsonen å ryddet søppel.

Men en ting er at jeg har en litt øm kropp noen dager, tenk på hva jeg har fått være med på og bidratt med.

Sammen med mange flotte mennesker fra både Larvik Høyre og Larvik Venstre brukte vi lørdagen på Strandryddedagen 2019, fantastisk dugnadsinnsats.

Folk er villige til å mobilisere når det trengs, og det gjør det virkelig med temaet jeg her er inne på, det som vi enkelt kan kalle marin forsøpling.

For en ting er at min nevnte kropp var litt støl, en annen ting er hva disse dagene gjør med tankevirksomheten min..

Hva holder vi på med ? Hvordan behandler vi naturen vi setter så høyt, hva skal vår barn arve ?

Når Gaute, som var med på ryddedugnad, kan ligge under en busk i Rakke å fylle en søppelsekk med isopor, plastflasker, sko og annet snacks, da har vi et problem.

Ikke bare har vi et lokalt problem, ei heller et nasjonalt, men vi Har et globalt problem. For veldig mye av det vi plukket var ikke lokalt, det var flasker fra «halve» Europa som kom drivende inn til kysten vår. All isoporen som vi plukket hadde ingen merker etter opprinnelsesland, det skal kanskje godt gjøres nå den er revet opp helt til ørsmå biter. Fiskekasser som blåser over bord, blir knust, og sprer seg langs hele vår langstrakte kyst.

Jeg er en person som forsøker å finne lyspunkter når ting ser fryktelig mørkt ut.

Vi var mange som ryddet i samme område i fjor, og vi kunne ved selvsyn konstantere at det var bedre i år en året før, og det er bra !

I august 2017 hadde jeg med stortingsrepresentant Lene Camilla Westgaard-Halle til Rakke. Hun lovet da økt fokus på problemet når hun kom inn på Stortinget.

I 2014 ble det for første gang satt av øremerkede midler til kampen mot marin forsøpling, det ble satt av 10 millioner kroner til FN’s miljøprogram for arbeid mot marin forsøpling.

Etter 2014 har Regjeringen økt disse midlene betraktelig, bare i år er det lagt inn 400 millioner kroner over bistandsbudsjettet til øremerkede midler mot marin forsøpling.

Tar man årene 2014-2019 vil det anslagsvis bli brukt 770 millioner mot marin forsøpling og da kan vi si at det virkelig har kommet på kartet.

Nevner her bare noen eksempler fra den overordnede planen fra Regjeringen:

Iverksatt en bred offensiv mot marin forsøpling og mikroplast i havmiljøet nasjonalt og internasjonalt.

Tatt globalt lederskap og fått saken høyt på den globale hav- og miljøagendaen gjennom systematisk arbeid blant annet i FNs miljøforsamling.

Systematisk sett på kilder og tiltak til marin forsøpling og spredning av mikroplast (tiltaksvurderinger fra Miljødirektoratet) som ligger til grunn for arbeide med tiltak nasjonalt.

Lagt fram for Stortinget en plaststrategi (Meld. St. 45 (2016-2017) Avfall som ressurs) og presentert status og tiltak for norske havområder (Meld.St.35 (2016-2017) Oppdatering av forvaltningsplanen for Norskehavet). Meldingene viser det samlede arbeidet på dette området.

Blant annet fått på plass solid støtte til frivillig ryddearbeid og til FNs miljøprograms arbeid mot marin forsøpling.

Så det nytter folkens, vi kan få bukt med problemet. Det kommer til å ta tid, det er nok gjort ubotelig skade allerede på enkelte arter og miljøer, men vi kan redde resten.

Som en kollega av meg ofte sier, vi kan alle bidra litt.

Hvordan du bidrar blir helt opp til deg selv, kanskje du kan finne opp neste generasjons isoporkasse, slik at fiskerne kan oppbevare fisken på en bedre måte slik at vi blir kvitt isopor?

Kanskje du gjør som meg og mange andre, deltar på dugnader og tar med deg det du finner på din vei?

Om alle gjør sitt her på berget så er det en begynnelse, så får vi håpe at den samme bevisstgjøringen sprer seg verden rundt slik at vi kan få bukt med problemet og starte reverseringen.

Jeg kommer sikkert til å våkne en mandag om et års tid, sikkert like støl som i år, men litt bedre til mot fordi at til neste år så er det enda mindre søppel en det var i år.

Da ser jeg at det nytter, og da kan jeg kose meg over de lyspunktene som det gir meg.

Ha en strålende dag alle og enhver, kast søpla der den hører hjemme.

Thomas Løvald

Kommunestyrerepresentant for Larvik Høyre

Larvik

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags