Vi har fått nok av dømmende blikk og kommentarer

Av
DEL

LeserbrevÅr etter år hører man om den høylytte russen, som lager bråk og ikke greier å oppføre seg. Vi ønsker å få frem at russen ikke bare fører med seg noe negativt. Vi har fått nok av dømmende blikk og kommentarer fra kjente og ukjente når de hører at vi er med i en russegruppe. Og vi er leie av at alle russ blir dratt under en kam.

For det første, hvorfor er man med i en russegruppe? Majoriteten er med på en gruppe for å føle en tilhørighet og en trygghet. Det skaper et samhold, man får ofte nye venner, og man lærer å jobbe sammen mot et felles mål, om det så er å være på buss eller en vandregruppe. 

For det andre, en av grunnene til at russen får dårlig rykte er pengebruken. De fleste vi kjenner, har en deltidsjobb ved siden av skolen. Dette har vi valgt selv, og jobber både etter skolen og i helger. I tillegg jobber vi også med dugnader. Vi tjener altså egne penger og bruker en knapp brøkdel av vår lønn til russetiden. Vi får høre gang på gang hvor dumt det er å bruke penger på den korte russetiden. For å sette ting litt i perspektiv, disse pengene hadde vi antagelig brukt på en eller annen måte. Noen ville brukt disse på å reise, kanskje spart enda mer, brukt det på snus og røyk, på ulike hobbyer, og noen har rett og slett et høyere månedlig forbruk enn andre. Hva vi velger å bruke pengene våre på - er opp til oss. Hvert medlem i vår gruppe på 11 personer betaler 150 kr inn i måneden og vi jobber dugnad, som dekker en slippfest, overnatting til to treff og klær. Altså er pengebruk et for dårlig argument i våre øyne.

For det tredje, en annen grunn til at russen har fått et dårlig rykte er på grunn av bråk og festing. Fester, bråk og vold skjer uavhengig av om man er russ eller ikke. Ta for eksempel utesteder eller andre fester, hvor krangler oppstår uansett om du er russ eller ikke. Så langt har vi kun hørt negativt omtalt russ i mediene. Hva med alt det positive vi gjør? Hva med at russen til sammen samlet inn nærmere 600 000 kr til Kreftforeningen? Hva med festene som går bra, hvor russen tar ansvar og hensyn? Et godt eksempel er vår egen "slippfest", hvor vi på forhånd tok kontakt med politiet, vi hadde vakter som vi kjente, tok forhåndsregler og hadde liste over inviterte. Tilbakemeldingene vi fikk, var at både politi, vakter og foreldre var imponerte over hvor flinke russen var, med god oppførsel og god planlegging. Det var ingen klager på bråk, ingen krangler eller noe som helst problemer. 

Det er også verdt å nevne, at samarbeidet med politiet på forhånd ikke var helt greit. Med en gang vi nevnte at vi var russ, følte vi at vi ble satt i en bås og politiet satte seg på bakbeina og var ikke særlig samarbeidsvillige. Blant annet ga de oss krav om å leie inn vaktselskap og stilte spørsmål om skjenkebevilling, noe som i tråd med loven ikke hadde noe med vårt arrangement å gjøre. Likevel, møtte politiet oss med kun positive tilbakemeldinger både under og etter festen. Problemene gjaldt altså kun den negative innstilligen til politiet på forhånd. 

For å avslutte, vil vi poengtere at i dagens samfunn er alle forskjellige, og det går ikke å ta all russen under en kam. Russ er ikke bare negativt, og vi håper at dette innlegget har bidratt med litt mer forståelse. 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags