Klassen som forsvant - hvor er ungene?

HVA SKJEDDE VIDERE? Det nærmer seg fire måneder siden SV og ØP tok opp saken om skolebarna som forsvant. Burde man ikke forvente at byråkrater og politikere lekket gladnyheter om disse ungenes til offentligheten via ØP? skriver Bjørn A. Jenssen.

HVA SKJEDDE VIDERE? Det nærmer seg fire måneder siden SV og ØP tok opp saken om skolebarna som forsvant. Burde man ikke forvente at byråkrater og politikere lekket gladnyheter om disse ungenes til offentligheten via ØP? skriver Bjørn A. Jenssen.

Av
DEL

LeserbrevHvor er de hen, spurte SVs Gunnar Eliassen fra kommunestyrets talerstol. Publisert i ØP den 14. november 2018. 130 unger hadde ikke møtt opp på skoler i kommunen i 2017. Kommunen kunne redegjøre for 110 av disse, men fortsatt manglet 20.

Tilstandsrapporten for 2018 nevnte ikke forsvinningen. Merkelig nok. Dette må jo være en så stor sak, ytret Eliassen. Kommunestyret vedtok enstemmig forslag om at «Det er ønskelig at tilstandsrapporten, som tidligere, redegjør for antall innbyggere i alderen 6-15 år sammenholdt med elevtallet i grunnskolen og dermed avdekker de som ikke møter opp i grunnskolen i Larvik.»

Nærmere ettersyn viste at mens det i 2017 var tjue forsvunnede skole barn, så var tallet i 2018 ni unger. Kommunalsjef Jan Erik Norder forklarte til ØP 18. november 2018 at årsaker til forsvinningene kunne skyldes arbeidsinnvandring fra Øst-Europa som ikke meldte fra når man flyttet.

Problemet er nasjonalt, står det i ØP. Vi vet at et barn ble sendt på koranskole de siste årene, opplyste Øystein Pedersen som er virksomhetsleder for barne-og ungdomstjenester, til ØP. Og at et barn ble planlagt tvangsgiftet. Medier har gjort oss kjent med negativ utvikling på landsbasis knyttet til nevnte forhold. Unger er generelt en utsatt gruppe mennesker. At alvorligere overgrep kan forekomme, forteller mediene om nesten daglig.

Det nærmer seg fire måneder siden SV og ØP tok opp saken om skolebarna som forsvant. Burde man ikke forvente at byråkrater og politikere lekket gladnyheter om disse ungenes til offentligheten via ØP? Jo, det skulle vi mene. Særlig har jo ordføreren for vane å løfte frem saker som begunstiger personlig og regimet han leder.

Intet nytt er godt nytt. Forsvinningene er oppklart. Ungene har god omsorg i trygge omgivelser. På den andre siden kan den absolutte taushet som råder også tyde på at saken dysses ned. Kommunen vet like lite som den gjorde i 2018 og 2017 og toer sine hender. ØP fyller sidene med jernbane, et konkurstruet håndballag og spillerne. Økonomi vi ikke blir helt klok på. Feststemte i brede oppslag som ukentlig frekventerer kulturarrangementer. Velan! Selvsagt skal vi fremheve et godt selvbilde. Larvik er kulturkommune nummer en i Vestfold. I stort og smått. En del av lokalpressens samfunnsoppdrag.

-Men så var det disse ungene da.

Bjørn A Jenssen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags