Økologisk mat er overvurdert

BÆREKRAFTIG MAT: Unge Venstre at «bærekraftig mat» – heller enn økologisk mat – skal fungere som merkeordningen for et godt landbruk, skriver Teddy Laula, økonomiansvarlig for Larvik og Sandefjord Unge Venstre, Larvik.

BÆREKRAFTIG MAT: Unge Venstre at «bærekraftig mat» – heller enn økologisk mat – skal fungere som merkeordningen for et godt landbruk, skriver Teddy Laula, økonomiansvarlig for Larvik og Sandefjord Unge Venstre, Larvik. Foto:

Av
DEL

LeserbrevDet er en myte at økologisk mat er tryggere, mer næringsrik og bedre for miljøet enn tradisjonelt produsert mat. Vi trenger en matpolitikk som setter fornuft foran følelser.

Økologisk mat har fått et ufortjent godt rykte. Mat som kalles økologisk kjennetegnes ved ved minimal bruk av tilsetningsstoffer og ingen bruk av kjemisk-syntetiske sprøytemidler. Dette høres kanskje bra ut, men det er få holdepunkter i landbruksforskningen for at økologisk mat er bedre enn tradisjonelt produsert mat.

Ifølge en rapport som Vitenskapskomiteen for mattrygghet leverte på oppdrag fra Mattilsynet, er det nemlig ikke grunnlag for å si at økologisk mat er bedre enn annen mat. I rapporten kommer det frem at forskjellene mellom økologisk og tradisjonelt produsert mat er svært små, både når det gjelder næringsinnholdet i selve maten og når det gjelder dyrevelferden.

Det som derimot er sikkert, er at økologisk landbruk er betydelig mindre arealeffektivt enn vanlig landbruk. Per hektar slipper økologisk landbruk ut mindre klimagasser, men siden mengden mat som produseres per hektar er betydelig lavere, vil de totale CO2-utslippene fra økologisk landbruk likevel være høyere enn for vanlig landbruk. Man trenger altså mye større landområder for å produsere den samme mengden mat. Dette gjør økologisk landbruk mindre bærekraftig.

Målet for fremtiden må være et bærekraftig og ansvarlig jordbruk som ikke er basert på myter og følelser, men på fornuft og vitenskap. Derfor ønsker Unge Venstre at ”bærekraftig mat” – heller enn økologisk mat – skal fungere som merkeordningen for et godt landbruk.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags