Mobbing i politiet

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

KommentarDet er ganske sjokkerende opplysninger som VG er i ferd med å rulle opp knyttet til tidligere politimester i Telemark, Rita Kilvær og nåværende politimester i Sør-Øst politidistrikt, Christine Fossen.

Saken er at Kilvær nok hadde blitt visepolitimester i dette sammenslåtte gigant-distriktet, om hun ville. Politidirektoratet var innstilt på henne.

Men hun trakk plutselig søknaden sin. Hun ville rett og slett ikke jobbe under Christine Fossen fordi Fossen sa så mye rart om sine kolleger. Noe som også skal ha rammet Kilvær.

Det er en betent varslingssak som nå river og sliter i organisasjonskulturen i politiregionen vår. Jeg har skrevet om det før, men jeg skal ærlig innrømme at jeg er forholdsvis overrasket over det som kommer fram, med stadig nye detaljer.

Det har vært en rekke varslingssaker knyttet til ledelse, arbeidsmiljø og organisasjonskultur.

Og i tidsskriftet «Politiforum» har det vært flere saker på trykk som får oss sivile til å stusse:

Er det virkelig et slikt politi vi har?

Er det slik sjefene i politiet holder på?

Jeg kjenner selv forholdsvis mange politifolk, de fleste her i Telemark. Det er hardt arbeidende og dedikerte folk som virkelig anstrenger seg for å gjøre forholdene i vår området så trygge og gode som mulig.

Og så holder man på direktørnivå på slik det framkommer i VG og andre steder.

Kilvær sa, i det hun trakk sin visepolitimestersøknad i 2016 følgende til NRK: «Basert på de erfaringene jeg har gjort meg, så ønsker jeg ikke lenger å stå på søkerlisten og trekker meg derfor».

Nå er det altså kommet fram hvilke erfaringer hun viser til. Hun ville rett og slett ikke rapportere til Christine Fossen som hun mener baksnakket, mobbet og trakasserte sine kolleger.

Kilvær endte i stedet opp som regiondirektør i kriminalomsorgen region sør. Til VG sier hun: «Jeg står inne for det som står i varslingsdokumentene, men har ingen ytterligere kommentarer.»

I søknadsprosessen til visepolitimesterjobben var visst forholdet slik at Politidirektoratet mente Kilvær var best mens politimester Fossen mente en annen var den beste.

Om dette ligger bak det åpenbart betente forholdet er ukjent.

Politiet er i en tillitskrise.

For de fleste av oss er det den såkalte «Nærpolitireformen» som er hovedproblemet, fordi den i praksis har vist seg å være det motsatte. Man har sentralisert bort så mye lokal politikraft at det både er sørgelig og skremmende.

Men man burde jo i det minste kunne forvente at disse store enhetene med tilsynelatende gjennomprofesjonalisert organisasjonsstruktur skulle håndtere denne typen spørsmål bedre enn smådistrikter som blir svært personavhengig.

På et bitte lite politikammer ville naturligvis en spesielt sær og vanskelig politimester være et stort problem. Det har vi sett flere ganger.

Men at problemene ser ut til å ha eskalert med størrelsen må jo være et paradoks.

Desto større distrikter, desto større problemer virker det som nå.

Desto mer forståelig er det at politisjefene knapt har ressurser til å prioritere en rekke vanlige saker som er viktige for folk flest.

De har visst mer enn nok med intern mobbing.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags