Rådmannen og hans lange tanker

SPENNENDE PLANER: - Å bygge et kunnskapssenter på Larviks mest attraktive tomt, vil være et verdisignal, sier Jan Arvid Kristengård.

SPENNENDE PLANER: - Å bygge et kunnskapssenter på Larviks mest attraktive tomt, vil være et verdisignal, sier Jan Arvid Kristengård. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

KommentarDa rådmann Jan Arvid Kristengård i et intervju med ØP for kort tid siden kom med tanker om den framtidige utviklingen av Larvik, var en flytting av biblioteket til Indre havn et av elementene. Ikke som et forslag om å flytte og bygge nå, men som en del av en langsiktig strategi for utviklingen av byen.

Det er viktig å ha med seg når det nå diskuteres på harde livet om hvor biblioteket skal være. Og rådmannen får stort sett juling for sine tanker. Folk flest, i den grad man kan bruke det uttrykket når vi sikter til reaksjoner på nett og i leserbrev, er nokså klare i skrift og tale. Kommunen har bedre ting å bruke pengene på enn å flytte en institusjon som mange mener fungerer helt utmerket.

Vi synes ikke det er grunn til å gi rådmannen det glatte lag når han nå tenker tanker lenger enn til jul eller neste valg. For selv om det selvfølgelig er viktig å rette opp i nære økonomiske utfordringer, og at det i den sammenheng blir umusikalsk å løfte fram bibliotekflytting og etablering av nye hus og institusjoner, så er det også viktig i slike tider å se på de lange linjene.

Derfor velger jeg å gi Kristengård et klapp på skuldra istedenfor en på trynet i denne saken!

Vi er inne i særdeles viktige måneder for byutviklingen, når stasjons- og traséplassering for den kommende jernbanen skal være på plass innen neste sommer. Det er åpenbart at nettopp hvor den legges vil styre mye av hvilke andre grep man skal ta.

Et valg som Larvik uansett må ta, og som vi egentlig aldri har tatt ordentlig på alvor, er hvor vi vil at byens sentrum og viktige fellesfunksjoner bør være. Det er greit at det er snakket om fjordbyvisjon i mange sammenhenger, men fortsatt er det mest ord, drømmer og planer og lite konkret.

I så måte må vi, uansett hvor ubehagelig det måtte være, ta noen overordnede beslutninger. For meg står det klart at Larvik som by står i en stadig mer slitsom spagat. Også når det gjelder selve sentrumsdefinisjonen.

Uansett hvor fint det er i Badeparken, for det er vitterlig en flott plass og på mange måter en god plassering av biblioteket, så bidrar den lite til livet i et enda sterkere sentrum som strekker seg ned mot fjorden.

Det å definere et Larvik sentrum fra nedre del av Nanset og ned til Indre havn og Hammerdalen, blir langstrakt. Når vi beveger oss nord for Jegersborggata, så er vi etter min mening for langt unna i forhold til hvor det er ideelt å legge bygg og fellesfunksjoner, som bibliotek og rådhus.

I den sammenheng, og sett i et lengre perspektiv, så kan det være et godt grep å flytte biblioteket.

Men for å avslutte med en detalj; jeg har svært lite sans for å strekke og bygge ut Bølgen mot Stavernsveien. I dag har vi et praktfullt galleri på enden av bygget, der nettopp de store vinduene og lyset som slippes inn gir det en flott karakter. Det bør ikke bygges inn.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags