Gå til sidens hovedinnhold

Å være en ekte mann

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

For ett år siden var det få som trodde at en hashtag kunne forandre hele verden. #Metoo har endret måten vi tenker på, og tvunget mektige menn til å stå til ansvar for sine handlinger. Kvinner kan likevel ikke ta kampen alene - vi menn må være tydelige på hva som ikke er greit i et likestilt samfunn.

#Metoo startet som et oppgjør mot mektige menn i Hollywood, og spredte seg til hele kloden. Kvinner står frem med sine historier, og konfronterer maktmisbrukere med en hel bevegelse i ryggen. Disse modige kvinnene forteller historier om trakassering i arbeidslivet, i kulturlivet, og i politikken.

Det har også kommet frem historier fra vårt parti. Det er ikke nødvendig å legge skjul på at den siste tiden har vært tøff for oss partimedlemmer, sosialdemokrater og tillitsvalgte. Men det har vært tøft for fremfor alt varslerne. Det har vært en vanskelig prosess, men en nødvendig en. For #MeToo-bevegelsen handler faktisk om hva arbeiderbevegelsen begynte med - oppgjør med personer som undertrykker andre mennesker; maktmisbruk.

Metoo har ført til at terskelen er senket for å si ifra om hva som ikke er greit. Derfor er vi glade for at sakene har kommet fram, og at partiledelsen har håndtert sakene på en grundig og god måte.

Menn må ta ansvar

I de aller fleste tilfellene er det menn med makt som trakasserer. Det er derfor utrolig viktig at spesielt vi gutter står opp mot seksuell trakassering. Det handler om å si ifra om uakseptabel prat mellom gutta på bakrommet, såkalt “garderobeprat”. Det er kanskje ikke gøy å være den som sier “Det er ikke kult å si”, men nå er det viktigere enn noensinne. Menn kan ikke fortsette å stå på sidelinja og overlate kampen til bare damene. Dette er en kamp som må tas av begge kjønn. For en ekte mann er ikke en som klapper ei jente på rumpa - det er fyren som stopper andre fra å gjøre det.

Noen mener at Metoo har gått så langt at det ikke lenger er lov til å gi en klem. De misforstår. Metoo handler ikke om feilslått sjekking, men om alvorlig trakassering og misbruk. Derfor er det viktig at menn sier tydelig ifra om at Metoo fortsatt er viktig, og at vi ikke aksepterer maktmisbruk i Norge i 2018.

Metoo er en stemningsrevolusjon, men prat alene løser ikke problemene. Vi må bli mer bevisst på hvordan vi opptrer og snakker om andre. Politiske tiltak og lovendringer hjelper rent lite når oss mannfolk ikke tar et krafttak selv. Det krever litt å være en kjernekar, men om det fører til én mindre Metoo-historie er det verdt det.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.