Nå påstår ikke jeg at Nora Mørk m.fl. har et sykelig oppmerksomhetsbehov, men...

I FOKUS: Nora Mørks hackede bilder har fått mye oppmerksomhet de siste ukene.

I FOKUS: Nora Mørks hackede bilder har fått mye oppmerksomhet de siste ukene. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

«Etter mitt syn har debatten sporet litt av i forhold til mitt opprinnelige innlegg», skriver Kjell H. Aronsen

DEL

MeningerMan bør huske at mange av dagens toppidrettsutøvere eller såkalte «stjerner» har vært i medias søkelys i flere år allerede - og noen av dem til og med fra de var i tenårene (barne- og ungdomsstjerner). Og for enkelte kan dette ha vært både utfordrende og en form for «dop» man har blitt mer eller mindre avhengig av.

Les Aronsens første innlegg her: Ego-dyrkingen og selv-eksponeringen

Thomas Winther, familieterapeut og sexolog ved Curasenteret, sier: «De fleste kjenner noen med et stort behov for oppmerksomhet. Ofte har de mange overfladiske vennskap og få nære venner. De tar mye plass på fest, og ofte er det bare den stemmen man hører.»

I tillegg hevder bl.a. psykolog Eva Tryti at noen mennesker er sykelig opptatt av anerkjennelse, applaus og beundring – og årsakene finner man som regel i oppveksten.

LES OGSÅ: Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte, men nå tyder mye på at Nora-saken er blitt en ren kvinnesakskamp

Hun hevder videre at folk som er vant med å få mye applaus (f.eks. i teater og/eller på idrettsbanen) og oppfølging i barndommen ofte kan ha et større behov for det i voksen alder. Og dette gjelder de som har blitt båret fram på gullstol av foreldrene, og noen ganger krever de samme oppmerksomhetsnivå som voksen, ifølge Winther.

Nå påstår ikke jeg at Nora Mørk m.fl. har et sykelig oppmerksomhetsbehov, men disse faglige utsagn kan forklare litt om de psykososiale mekanismene som gjør at mange ønsker å lagre og dele f.eks. pikante bilder på sine Smart-telefoner.

(Kommentaren fortsetter under bildet.)

Hacking og ulovlig distribusjon av slike bilder er derfor etter min oppfatning å snu bildet fullstendig på hodet, for da fritar man jo opphavet til bildene for ethvert ansvar i juridiske termer – og det er jo dette bl.a. Therese Holm gjør til fulle.

I tillegg kritiserer hun meg for å bruke hersketeknikker i mine første innlegg og refererer da til professor Berit Aas’ identifiseringer i 1979 ( før det av filosof og psykolog Ingjald Nissen).

Nå kjenner ikke jeg Therese Holm, men ut fra hennes seneste innlegg kan det – i alle fall for meg – virke som om hun både mangler selvinnsikt eller ikke selv er klar over sin egen utstrakte bruk av nettopp hersketeknikker (særlig 3 av de 5 identifisert av nevnte Aas; usynliggjøring, latterliggjøring og fordømmelse uansett hva du gjør). Så livet er sannelig full av overraskelser og levende paradokser!

Når jeg leverer innlegg til ØP, gjør jeg dette gjerne med et smil om munnen eller en humoristisk baktanke. Ja, det skal innrømmes at jeg tidvis kan virke både bestemt og at ting settes på spissen (bevisst) med mål om å skape både engasjement og debatt.

Og da må jeg selvsagt finne meg i at andre har diametralt motsatte meninger enn meg selv, men i denne aktuelle debatten er det synd å si at den preges av både humor, ironi og ikke minst selv-ironi. I stedet preges mot-innleggene eller svarene av både sinne og frustrasjon – der det eneste og hederlige unntaket etter mitt syn er det meget gode og saklige innlegget til Christine Offenberg med konstruktiv argumentasjon (ØP 20. jan).

Til slutt en allegori (billedlig fremstilling) – som til og med Therese Holm med flere vil kunne forstå (ja, bevisst hersketeknikk og ironi): I medisinsk-faglige termer refereres det til årsaker for symptom-behandling, dvs. at man alltid søker å finne en årsak til symptomene.

Og ganske logisk; uten en verkebyll (= lagret bildemateriale på en privat mobil) vil det heller ikke være behov for symptom-behandling (etterforskning av ulovlig hacking og bildespredning), etter min oppfatning. Enten velger man å forstå dette, eller så forkastes dette kategorisk som Therese Holm m.fl. tydelig gjør, enten dette skyldes vilje eller evne.

LES OGSÅ DE ANDRE INNLEGGENE OM TEMAET

Selvsentrert egotenker

Det er ikke et spørsmål om ego

Nakenbildene sirkulerte på herrelandslaget – Nora Mørk truer med Norge-exit

Fikk bot for å dele private Mørk-bilder - nå kan han vente seg ny sjokkregning 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags