6. august – en merkedag i historien

Av
DEL

MeningerDenne dagen falt den bomba som satte et skille i verdenshistorien. Hiroshima by i Japan ble utslettet, nær 2 hundre tusen mennesker døde straks eller av skader seinere, og Japan kapitulerte i krigen mot USA. En gledesdag for krigstrøtte USA folk og vesten for øvrig. Men verden gikk inn i en trusseltid, med atomvåpentrusselen hengende over oss som en fare for forgiftning av naturen og utrydding av både dyr og mennesker.

Arbeidet for kontroll med slike våpen har blitt ført kontinuerlig siden den tid. Forhandlinger har resultert i avtaler mellom stormaktene, men samtidig har flere, også av mindre stater, meldt seg på som atomvåpeneiere, og demonstrert dette gjennom prøveutskytninger.

Hvor står vi i dag? Helt nylig trakk USA seg fra en avtale med Iran, til protest og uro fra øvrige nasjoner som hadde inngått avtalen. Og en avtale om å unngå utplassering av nye raketter til å bære atomstridshoder ble nettopp frafalt av både Russland og USA. Og Nord-Korea viser igjen makt ved å sende ut raketter, på tross av forsikringer om at dette skulle ta slutt.?

Fredsprisen for to år siden var en oppmuntring til arbeidet mot atomvåpen, Prisen gikk til ICAN, organisasjonen for å få fjernet atomvåpen, fikk FN med på en avtale om å forby atomvåpen. Dette sluttet en rekke nasjoner i FN seg til, og flere har kommet til siden. Noen nasjoner nøler, deriblant NORGE, for vi er inne i samarbeid med NATO, som har atomvåpen som et mulig våpen i sin strategi. Det virker derfor som om vi er låst fast i atomvåpen som en trussel for å holde fred!

Dette reagerer mange på, og ICAN, med støtte av Nei Til Atomvåpen, arbeider trofast for å endre denne tanken om avskrekking. For trusselen om bruk er samtidig en trussel mot liv på denne jorda.

Derfor må arbeidet for å forby slike våpen fortsette! En rekke steder i Norge, byer og kommuner, har sluttet seg til dette forbudet, som en markering av støtte til FN vedtaket, m.a. har Larvik gjort dette.

Takk til Larvik, med ordfører og politikere, for denne støtten!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags