Gå til sidens hovedinnhold

Sammen mot rasisme!

Artikkelen er over 4 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom har spurt Norges 428 kommuner om hva de gjør for å forebygge og bekjempe rasisme. Vi har fått svar fra 168 av dem. Kun én har en dedikert handlingsplan mot rasisme, mens kun ni andre har planer mot mobbing og diskriminering. Vi trenger handlingsplaner i alle kommuner, slik at det ikke er noen tvil om hva en skal gjøre og hvilket ansvar man har når man møter rasisme.

Offentlige instanser er nærmest ikke-eksisterende i kampen mot hatet, til tross for fine ord fra Erna. Det finnes ordførere som ikke vet eller ikke vil vite om rasismen i kommunen deres. Selv ikke når flyktninger mottar kniver i posten, eller blir forbikjørt av bussen.

Norske verdier er under angrep! Grupper av dårlig integrerte mennesker sprer eder og galle på offentlige fora. Ja, jeg snakker om nettrollene som de ofte kalles, som egentlig burde omtales som det de er: rasister. De som hevder at norske verdier er truet og at muslimer, innvandrere og de med en annen kulturell bakgrunn enn deres er en trussel mot det som er norsk. Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom vil heller si at det er motsatt. Det er fremmedfrykt og hat som truer det norske samfunn og fellesskap!

Vi nærmer oss et skille i veien, vi kan fortsette å bygge og styrke verdier som styrker menneskeverdet eller marsjere i takt med hatet. Men uten klare planer fra offentlige instanser står antirasistiske organisasjoner ovenfor en umulig oppgave. Enda verre, så signaliserer den manglende ønsket om handling at situasjonen ikke blir tatt på alvor.

Vi utfordrer nå alle Norges kommuner og deres ordførere. Ikke vik unna kampen for en verden med mindre fordommer, mindre hat og mer forståelse. Vi trenger handlingsplaner i alle kommuner, slik at det ikke er noen tvil om hva en skal gjøre og hvilket ansvar man har når man møter rasisme.

Ekstremisme som har tatt liv. Vi snakker om å bekjempe rasistiske holdninger i andre land - hva med her i Norge? 

Kommentarer til denne saken