Privat velferd?

Av
DEL

LeserbrevDessverre virker det som høyresiden lider av vrangforestillingen om at bare privat virksomhet kan skape allmenn velferd; at det bare er jobbskaperne og de private bedriftene som sikrer skoler og gamlehjem, skal vi tro det vi leser i ØP. Men dette er selvsagt ikke riktig. Ingen privat lovlig virksomhet kan klare seg uten aktiv medvirkning fra det offentlige; det være seg tilgang på arbeidstakere som den offentlige skolen har gjort lese- og skrivekyndige, veier for transport av varer og tjenester, eller lover som faktisk gjør det mulig å drive handel og inngå avtaler. Dertil betaler ansatte skatt helt uavhengig av om de arbeider i det private eller det offentlige.

Skatt skaper velferd (blant annet for å finansiere skoler og sykehus), men det gjør slett ikke alle jobber. Det burde være tilstrekkelig å vise til de kreative bankfolkene som skapte finanskrisene og satte mange stater i så stor gjeld at det undergravde landets velferd og skapte voldsom arbeidsledighet. Og det gjelder «skatteparadisenes» pengeflyttere (skatteplanleggere). Dertil har vi det som David Graeber kaller «Bullshitjobs»; det er jobber som selv de som utfører dem innrømmer er overflødige.

Faktisk er det slik at mange offentlige arbeidsplasser skaper langt større verdier enn mange private arbeidsplasser. En Harvard-undersøkelse forteller at ved å skattlegge høyere de som tjener mest, ville dyktige individer flytte fra yrker som skaper negativ ekstern effekt til yrker som skaper positiv ekstern effekt. Høyere skatt vil med andre ord få flere folk til å gjøre en jobb som er nyttig. For hver dollar en bank tjener, blir verdier for anslagsvis 60 cent ødelagt et annet sted i den økonomiske kjeden. For forskere er det omvendt; for hver dollar en forsker tjener, blir en verdi på minst 5 dollar tilført økonomien igjen. Det motsatt skjedde under president Reagans skattekutt; da flyttet «kloke hoder» fra universiteter og forskning til bank og finans.

Høyres er imidlertid ærlige nok til å si at velferdsstaten ikke skal fungere som et sikkerhetsnett (som eksempelvis ivaretar gamle og syke) men redde de som har satset og mislyktes (for eksempel finans-akrobater?) – og ellers innebære lave skatter og avgifter. Vi kan også lese at Høyre ikke ønsker jobber som lever av statsbudsjettet, hvilket særlig burde gjelde velferdsprofitørene.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags