Populistisk ungdomspolitikk – så totalt skivebom

Jeanette Broager Meyer

Jeanette Broager Meyer

Av
DEL

LeserbrevI de siste dagene har det vært mange oppslag i våre aviser knyttet til unge venstre og reklame for legalisering av hasj.

Når jeg gjelder forskning knyttet til farligheten eller ufarligheten av hasj/cannabis kan jeg ikke skryte av høye kunnskaper. Mine ideer om Cannabis er knyttet til tilfeldig informasjon løpet av livet er: at det lagres så lenge som 3 måneder i hjernen, det fører ofte til overgang til andre hardere narkotiske stoffer, selve innholdet i cannabis (om man tar bort den narkotiske effekten) kan både lindre og hjelpe mange ulike sykdommer og lidelser.

Unge venstre har sikkert gjort forhåndsarbeidet, og lest seg opp på forskingsfeltet knyttet til Cannabis. Og for alt jeg vet, kan de ha helt rett at det bør legaliseres. Problemet ligger ikke der.

Der problemet derimot kommer er når et ungdoms parti tenker at du må være så populistiske at de tror at å fronte legalisering av Cannabis er måten å få stemmer på i et skolevalg.

Med tanke på forskningsrapporten ungdata, som forteller oss om en stor andel ungdommer som sliter med selvbilde, psykiske lidelser/problemer, ensomhet, skam, ønsket om snille voksne som ser dem, så er det oppriktig tragisk at Cannabis blir saken unge venstre velger å fronte.

Hva med å jobbe for flere helsesøstre i skolen, flere miljøarbeidere som er synlige og aktive der ungdommer er (både på skolen og i nærmiljøet), eller flere og bedre metoder for å konfliktløsning mellom barn og unge, flere felles arenaer hvor man og unge kan møtes uten uavhengig av penger og sosialstand.

Å skape gode relasjoner med barn og unge er helt avgjørende, for og igjen få trygge barn og unge. La barn og unge føle reell anerkjennelse, og gode grenser som gjør at de ikke må ta avgjørelser de ikke er modne nok til å fatte.

Både og barn og unge strekker grenser i ulik grad. I tillegg er de nysgjerrige, naive, usikre og stapp full av hormoner som får enhver til å føle seg litt ustabil, dette er naturlig og viktig for videre utvikling, og evne til å takle voksenlivet.

Så fra et populistiske ståsted, basert hvor «lettlurte», grensesprengende ungdom kan være er å ha legalisering av cannabis som topp sak, samtidig rope ut at de er krenket i sin rett til ytringsfrihet, genialt for å nå frem til ungdom. Er vel ingen andre politiske ungdomspartier som har fått mer pressedekning og oppmerksomhet de siste dagene.

Ja, det er mulig det er genialt for å nå ut til ungdom før valget, men det er så total skivebom.

Skap gode møtepunkter, tilgjengelige voksne, og et fokus på å jobbe med sitt eget forhold til seg selv. Da får vi kloke ung, som vil klare seg når de en dag blir voksne. I tillegg har barn og unge krav på en rusfri skolehverdag. For uansett om unge venstre ønsker å legalisere Cannabis, så er det ikke legalisert. Og nettopp derfor bør slike saker i hvert fall unngås i barn og unges skolehverdag.

Jeg heier på engasjerte unge mennesker. Men å skulle representere andre som politikere gjør, må de begynne å tenke litt mindre populistisk og mer med hjerte.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags