Palestinakomiteen – solidaritet som vrangforestilling

Av
DEL

Leserbrev
Innbyggere i Larvik har ytret ønske om Jenina som vennskapsby, skriver Palestinakomiteen i ØP 16. ds.. Passende knyttet til bildet av en ruinhaug. Frampek om innholdet i kommende dialoger i ØPs spalter under kampropet «Boikott Israel»? Innhold generaliserer som vanlig, «Folket» vil. Men så er det altså en håndfull kommunister i partiet Rødt som lenge har fisket i rørt vann. Med Jenina som vennskapsby ville Rødt sitt ideologiske livegenskap med komiteen messet antisemittisme og sionisme over Israel i årevis – legitimert med vennskapsbyen Larvik.

Solidaritet med Jenina hadde vært uproblematisk i seg selv. Men i denne sammenhengen ville Larvik implisitt stilt seg solidarisk med Hamas og Fatah og Hezbollah, Det muslimske brorskap og, i større sammenhenger, Den arabiske liga og Iran. Vi snakker om noen hundre millioner muslimer i regimer hvis mål har vært å jevne Israel med sanden siden staten så dagens lys i 1948. Palestinakomiteen har på den annen side ikke utmerket seg med kritikk av terrorgrupper som Hamas og Fatah.

«Når støtten til mål også har omfattet politisk og økonomisk støtte til bevegelsene uten kritiske merknader til de ekstreme virkemidlene som har forekommet (for ikke å svekke kampen), har man imidlertid selv beveget seg farlig nær en ekstrem posisjon»; Lars Gule «Vensreekstremisme og terrorisme», Dreyer 2013. Gule nevner ulike solidaritetskomiteer og grupper - her «Solidaritetskomiteen for Vietnam, Palestinakomiteen (opprettet 1970) og Palestinafronten (etablert 1975, avviklet omkring 2010) - som har demonstrert for, samlet inn penger og mobilisert politisk støtte til respektive frigjøringsbevegelser.

Palestinakomiteens og Rødt i Larvik sin ensidige støtte til palestinerne og deres nevnte støttepunkter i Midt-Østen, trer ikke frem som solidaritet, men som ideologiske vrangforestillinger i ekstreme posisjoner, slik Gule mer enn antyder. Særlig så lenge partene ikke viser snev av omtanke og forsvar for Israel og dens jødiske minoritet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags