Åge Foldvik: Flyktninger i årets valgkamp

Av
DEL

LeserbrevHvert av de senere år har flere tusen flyktninger druknet i Middelhavet da de forsøkte å ta seg over til Europa i gummibåter. For reisen kan de ha betalt over 1000 euro per person. Men hvorfor gjør de det når det finnes flyrbiletter til bare 50 euro og flyktninger fra det krigsherjede Syria kan ha rett til å søke asyl i henhold til vilkårene i Genèvekonvensjonen, som de europeiske landene har undertegnet?

Jo, fordi de ikke får komme om bord på flyene, for ansatte i flyselskapene ville stoppet dem ved innsjekkingsskranken. Bakgrunnen er et direktiv fra Europarådet i 2001 som forteller medlemslandene hvordan de skal bekjempe illegal innvandring. Her går det fram at ethvert fly- eller fergeselskap som bringer en papirløs person inn i Europa, må bære kostnadene med å returnere den aktuelle personene til opprinnelseslandet sitt. Flyplasspersonalet har ingen mulighet til å sjekke om vedkommende er en flyktning som fyller vilkårene i Genèvekonvensjonen. Og ambassadene i Tyrkia og Libya mangler ressurser til å behandle søknadene om visum.

Flyktninger fra Syria som i teorien ville ha rett til å komme til Europa etter Genèvekonvensjonen, er da henvist til å ta sjøveien. Etter EUs retningslinjer skal båtene som flyktningene kommer med, konfiskeres, og de kan følgelig bare brukes til én eneste tur. Selv om smuglerne ville frakte flyktningene i tryggere båter, har de ikke råd til det. Det er således vår egen innvandringspolitikk som er opphavet til det transportmarkedet som smuglerne opererer i og til at flyktninger drukner – og hva gjør vi så med det?

Dette kan vi lese i ”Factfulness” (2018, side 211-213) av professor Hans Rosling (1948-2017). Boka er det aller siste slaget han utkjempet mot ødeleggende global uvitenhet og handler om hvordan verden virkelig er og hvorfor vi ikke ser den slik den faktisk er. I 2005 var han med å grunnlegge Stiftelsen Gapminder nettopp med formålet om å bekjempe slik uvitenhet med et faktabasert verdensbilde.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags