Ta det med ro. Det er deg vel unt!

Foto:

Av
DEL

LeserbrevJeg vil ha det roligere, sier Knut Olav Omholt, tidligere ordfører i Lardal i ØP 23/1. Jeg har hatt givende og gode debatter med Knut Olav siden 2011 i Lardal kommunestyre, Svarstad. Han har fått min respekt som personen Knut Olav, med det lune sinnet og måten å håndtere uenigheter og skape omforente forslag. En mann som vil vel.

I sak var vi dypt uenig om kommunesammenslåingen av Lardal og Larvik frem til vedtaket i 2015, om hvordan Arbeiderpartiet og Senterpartiet håndterte innbyggerinitiativ, og om min og Venstres kamp for å få flere alternativer på bordet. Men dette har vi lagt bak oss. Nå er mitt engasjement like stort for Larvik kommune; nye kommuner trenger nye løsninger. Jeg vil nå legge trykk på at vi skal styrke kommunens lokalsenter og se til at flere flytter dit og at vi som bor der blir boende.

Larvik kommune har fem lokalsentra i tillegg til Larvik by: Svarstad, Kvelde, Tjølling, Brunlanes/Helgeroa og Stavern. Der bor 23000 av kommunens 47000 innbyggere. Av disse er mange velutdannede, gründerspirer og næringsdrivende som tvinges til å pendle ut til andre byer, sog som på sikt kan bidra til at bygdene sakte avfolkes. Dette er et stadig økende problem i større kommuner.

Venstre vil at Larvik skal ha en god bygdepolitikk for lokalsentrene. Vi trenger flere arbeidsplasser - både kommunale og næringer - i hele kommunen. Kommunen kan bevisst jobbe for at folk skal kunne velge å bo vidstrakt og ikke være nødt til å bruke mer tid i bilen til jobb, enn hva de bruker på familie og fritidsinteresser.

Derfor fremmet jeg forslag i kommunestyre i november 2018 om at rådmann skulle se på konsekvensene for livet i lokalsamfunnet ved å flytte 15 administrative kommunale arbeidsplasser ut til eks Svarstad eller Kvelde. Vi mener at det kan gi økt innflytting som i seg gir flere barn i skoler og barnehager, det gir større inntjeningsgrunnlag til næring og flere sosiale møteplasser. Dessverre tapte vi saken i kommunestyre, med bare 4 stemmer. Og til min store overraskelse stemte blant annet lokale representanter fra Svarstad fra Senterpartiet, Arbeiderpartiet og Bedre Larvik mot. Se et kort klipp fra debatten her: https://youtu.be/scUsEHD_R0E

Men vi gir oss ikke. Vi kommer til å fortsette å kjempe for flere arbeidsplasser og andre tiltak for lokalsentrene og bygda. Fordi vi er så heldige i Svarstad, Kvelde, Tjølling, Brunlanes/Helgeroa og Stavern at vi har masse kompetanse, men vi er uheldige som ikke har de administrative kommunale arbeidsplasser. 15 arbeidsplasser færre i Larvik by betyr ikke så mye for Larvik by, men kan være helt avgjørende for et levende lokalsamfunn utenfor byen. Vi er blitt en stor kommune der vi trenger mere tiltak for å få blomstrende lokalsamfunn med kompetanse og med privat næringsliv.

Siden kommunesammenslåingene 1987 i Larvik har arbeidsplassene gradvis blitt flyttet til sentrum, de er blitt lånt bort lenge nok. Knut Olav Omholt sitt tidligere slagord «Ja til bygda» er nå viktigere enn noensinne. Og det er noe jeg med fortsatt standhaftighet vil kjempe for.

Magdalena Lindtvedt

Ordførerkandidat Larvik Venstre

Følg på: Facebook

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags