«HUSET» bygges ned! Hvem har ansvaret?

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Jeg mener Larvik kommune ikke forstår "Huset" sin betydning for mange som sliter med psykisk helse. Derfor roper jeg varsko her.

Begynnelsen på nedturen.

Opptrappingsplanen for psykisk helse ble gjennomført i tidsrommet 1998–2008 og senere forlenget 2005-2012. Da vi brukerne på Huset ble informert om at myndighetene ville ta bort lovte øremerkete midler, reiste vi en delegasjon med Bente Eng i spissen i møte med daværende helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen (2008–2009) hvor vi hevdet at hvis øremerkede midler ble fjernet ville de fleste brukerstyrte «Husene» omkring i landet bli lagt ned! «Nei, «nei, det vil ikke skje», svarte Bjarne Håkon Hanssen. «Kommunene vil fortsatt sørge for at økonomien beholdes!» Men ettertiden har vist at nettopp det vi fryktet har skjedd. Dette ble starten på dagens situasjon for Huset i Greveveien.

Et mangfold av aktiviteter.

På dette tidspunktet hadde Huset i Larvik fem ansatte, et budsjett direkte til Huset på 3,5 millioner kroner og et mangfold av aktiviteter. På et tidspunkt var vi oppe i nesten tjue forskjellige grupper med aktive brukere. Etter at de øremerkede midlene ble tatt bort og AoK (Arbeid og kvalifisering) har overtatt budsjettansvaret, har budsjettet blitt beskåret årlig. Og aktiviteter er forsvunnet og tilbudet forringet.

Færre arbeider på Huset nå enn tidligere.

Så vidt jeg vet forsvinner stadig stillinger på grunn av redusert økonomi og dermed aktiviteter fra «Huset». Innholdet er blitt dårligere.

Hva er det de ansvarlige for «HUSET» ikke forstår?

Hva er det de som har ansvar på Huset i dag ikke har forstått? Eller skyldes det simpelthen mangel på kompetanse hos de som har ansvaret for psykisk helse i kommunen?

Ødelegg ikke Husets gode tilbud.

Med bakgrunn i min egen helse og fortid innen psykiatri som pasient mener jeg jeg er i min fulle rett til å rope et kraftig varsko til Larvik kommune.

Noen bør sette seg ned rundt samme bord og snakke sammen, både gamle og nye brukere, gammelt og nytt personale. Ikke minst helseansvarlige fra Larvik kommune.

Huset undergraves av dumme tanker.

Stikk i strid med helsemyndighetenes uttrykte ønsker er «Huset» i dag til for passive brukere, på bekostning av aktive brukere. Budsjetter som årevis blir skåret ned til «beinet» over flere år, har undergravet et godt helsetilbud i Larvik.

De 13 som startet Huset sammen med personalet i 1995 i Lilleskogen på Lovisenlund, så fram til å gå fra en passiv pasienttilværelse til en aktiv pasienttilværelse.

Lavere budsjetter fra Larvik kommune fører til færre ansatte. Færre aktiviteter, færre «aktive» brukere. Jeg er overbevist om at fremtiden for «HUSET» i Larvik er mer enn dyster.

Stiftelse?

«Huset» burde opprettes som stiftelse og drives av kvalifisert personale i samarbeid med brukere i den grad brukerne er i stand til det.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken