I Østlands Posten 14. september hevder Anders-Christian Ruusuletho-Sande at Normal forherliger cannabis og at vi skrev innlegget mot ruskontrakt fordi vi ønsker noen ekstra klikk på hjemmesidene våre.

Ruusuletho-Sandes er dessverre ikke alene om å tilskrive reformbevegelsen motiver. På den måten slipper man jo å ta innover seg argumentene. Sannheten er at de fleste av oss som ønsker rusreform motiveres av at vi mener kriminalisering av rusmiddelbruk er umoralsk og primitivt – ikke av et ønske om å forherlige rusmidler.

Normal vil ikke at mindreårige skal bruke rusmidler, vi vil tvert imot ta markedet ut av hendene på de som idag selger til barn. Men også ungdom har krav på grunnleggende rettigheter. Å måtte vise frem kjønnsorganet en gang i uken og få kriminelt rulleblad om du feiler en prøve er langt over den grensen.

Vi er innforstått med at enkelte ungdommer synes det er greit å kunne si til vennene sine at de ikke kan røyke fordi de går på urinprøver, mens andre synes det er en krenkende ordning. Problemet er at det er vanskelig å vite hva de egentlig mener, så lenge vi har en politikk som gjennomsyres av stigma og kriminalisering. Normal får jevnlig epost fra vettskremte ungdommer; politi har hentet dem på skolen, og de føler seg presset inn i dette.

Når Ruusuletho-Sande i sitt innlegg børster støvet av hasj-til-heroin-myten, avslører det stor kunnskapsmangel. Et samlet forskningsmiljø tar avstand fra teorien om at cannabis leder til hardere stoffer. Er man redd for at ungdommen skal ende opp med å bruke farligere stoffer, vil urinkontrollene skape nettopp det man frykter. Cannabis slår ut i ukevis på urinprøvene, og dermed fristes man til å bruke stoffer som kan lure urinprøvene – særlig syntetiske etterligninger.

Foreldre bør tenke seg godt om før de skriver under. Neste gang politiet ringer, kan det være fordi datteren din – som lovet hun hadde sluttet og går på ruskontrakt – ligger på sykehus. Fordi hun brukte GHB sammen med alkohol den kvelden. Hun visste at sporene etter GHB er borte neste dag.

Ruusuletho-Sande påberoper seg FN. Det han kanskje ikke er klar over, er at FN og Verdens helseorganisasjon ikke bare har anbefalt at man slutter med straff for rusmiddelbruk, men også tvang og ufrivillige urinkontroller – som dette i praksis er.

At ungdom har gjort noe både Jens Stoltenberg og Barack Obama drev aktivt med da de var unge burde ikke kvalifisere for utestengelse fra noen yrker i det hele tatt. Det er dessuten ikke hasjen som driver ungdom inn i kriminalitet, men det faktum at stoffet er forbudt – noe professor Willy Pedersen har påpekt også gjelder for Norge. Det er på tide at vi slutter å skylde på stoffene og ungdommene, og heller ser på de kontraproduktive virkningene av kriminalisering og heksejakt. Det er ikke et større problem at ungdommene bruker cannabis enn at de bruker alkohol, med mindre vi gjør det større.

Trond Wathne Tveiten

Styremedlem Normal Norge, som jobber for fornuftig regulering av cannabis