Det er tøft å begynne på skolen – som pappa

VIRVAR: I klasserommet skjer kommunikasjonen mellom lærer og elev, men for foreldrene er det et totalt kaos i antall måter skolen ønsker å kommunisere på, skriver nyhetsredaktør Henning Rugsveen.  
(Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud/ANB)

VIRVAR: I klasserommet skjer kommunikasjonen mellom lærer og elev, men for foreldrene er det et totalt kaos i antall måter skolen ønsker å kommunisere på, skriver nyhetsredaktør Henning Rugsveen. (Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud/ANB)

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Mange er bekymret for at det er vanskelig å begynne i 1. klasse på skolen, med mye nytt å forholde seg til. Jeg skal ærlig talt innrømme at det heller ikke er lett å begynne på skolen – som pappa.

DEL

KommentarDet har blitt september, og det har gått noen uker siden skolestarten for alle håpefulle, nysgjerrige, sprudlende og glade fem- og seksåringer. For oss foreldre derimot, er det utmattende og uoversiktlig.

Elevene har møtt supre lærere for første gang, blitt kjent med klasserommet, skolegården, veien til toalett og det å rekke opp hånda og si noe i et klasserom eller i motsatt ende, det å sitte stille på stolen og være stille.

For oss foreldre, derimot, har det vært skummelt vanskelig og i tøffeste laget å henge med på Tjodalyng, for snakk om kontakt- og informasjonshierarki.

Hvem skal jeg kontakte?

Jeg har ikke sjekket hvordan det er for foreldre ved andre skoler, men jeg håper det er annerledes. At ikke alle må forholde seg til et titalls kanaler for å nå fram til rett person. Jeg skal prøve å ta det i tur og orden, så du henger med i galskapen:

■ Alle foreldre har fått et 14-sifret telefonnummer til skolen der vi skal melde fravær.

■ Så har jeg fått et 14-sifret telefonnummer til kontaktlæreren i førsteklasse. Hvis jeg vil nå de andre to i 1. klasse, som har fag som kroppsøving, svømming, kunst og håndverk, er det to andre nummer på 14 siffer.

■ I tillegg har jeg fått telefonnummer til kontoret, telefonnummer til rektor finnes også, telefonnummer til lærernes arbeidsrom, e-post til lærerne i 1. klasse og e-post til kontoret på skolen.

Det er jo vel og bra, men det stopper ikke der. Jeg har også fått tilgang til Visma Flyt skole der jeg må forholde meg til samtykke-skjemaer, og etter hvert meldinger fra skolen hvis noe ikke er som det skal med oppmøte, orden osv.

Her er det jo en rekke samtykke-skjemaer som skal fylles ut, men det er heldigvis bare en gang.

Så kommer alt det andre

Dette er ikke så mye tenker du kanskje, men så kommer SFO!

Her er det nye telefonnummer og e-postadresser. Det er til og med et telefonnummer på morgenen – før skolen starter, og det kan jeg ikke bruke etter skolen, da er det to nummer til SFO i 1. klasse, en kontortelefon og en mobil. Og skulle det ikke være svar der, er det en kontortelefon og en mobil til den ellers så langt flinke lederen som er akkurat passe streng når noen får lyst til å løpe rundt stolen med matboksen opp ned på hodet under lunsjen.

I tillegg kommuniserer skolen på hjemmesiden, og med google-mapper der de legger ukeplaner, beskjeder, oversikt over konferansetimer og slikt.

Og da holder det kanskje tenker du, men nei da, de kommuniserer også med oss foreldre gjennom appen classroom på skole-iPaden, der det kom en liten undersøkelse om mitt barn med fem spørsmål.

System i galskapen

Er det rart vi som kommer fra en barnehage der det aller meste foregikk i en app på telefonen blir matt? Jada, jeg vet jeg ikke var den flinkeste til å legge inn beskjeder om at datteren min kom hver dag.

Nå må jeg lage meg et stort skjema, tror nesten det må bli på A3-ark, som jeg kan henge på kjøleskapet.

  1. Fravær før skoledagen starter – gå til alternativ A – 14-sifret nummer til kontoret.
  2. Beskjeder til lærer (Obs! bør sendes kvelden før, og ikke etter klokka 08.00, da er lærerne heldigvis opptatt av barna, og ikke telefonen) – på 14-sifret telefonnummer (husk å velge riktig).
  3. Fravær underveis i skoledagen, for eksempel tannlegetime, 14-sifret telefonnummer til skolen med kopi til lærer, som bør kunne svare på hvor elevene er akkurat ved henting så det ikke blir en stressende leting og irritert tannlege. Og frustrert far. Og kopi til SFO – hvis det tar så lang tid at det blir senere levering til SFO.
  4. Skal ikke ha svømming, Melding på 14-sifret telefonnummer til kontaktlæreren som har ansvar for svømming – med kopi til SFO, fordi SFO har egen svømming.
  5. Melding om at barnet ikke skal på SFO i dag – til kontoret eller til lederen på SFO, eller var det et 14-sifret nummer der igjen? Med kopi til lærer som synes det er greit å vite hvem som skal sendes videre til SFO med beskjeder om at de skal huske regntøyet osv.

Og så har jo foreldrene i førsteklasse på skolen startet en facebook-gruppe som vi skal snakke med hverandre, og snart kommer det sikkert en gruppe for hver av de tre gruppene på klassetrinnet. Og da har vi ikke engang fått telefonnummeret til klassekontaktene eller FAU.

Nei, skolesjef i Larvik Tuva Enger, rektor og en eller annen IT-ansvarlig – dette holder ikke mål. Jeg skriver til dere her, for jeg har ikke fått inn telefonnumrene deres på lista ennå, men her må det ryddes opp, og helst før årets førsteklasse er klare for videregående.

Jeg vil ha én app å forholde meg til – i 2018.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags