Gå til sidens hovedinnhold

Kunnskap og pengebruk i Larvik

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I Larvik har vi de siste årene investert i skoler og utdanning. Mange skoler og barnehager står nye og klare til å skape en trygg og faglig god ramme rundt elevene. Og flere kommer. Disse investeringene har gjort Larvik til en attraktiv kommune for barnefamilier. De familiene som er her, og de som kommer hit, bærer fremtiden til Larvik.

I Sandefjord, vår nærmeste nabo, har man tenkt annerledes. Der har man holdt igjen på pengebruken. Med penger på bok og med begrenset bruk av midler. Mange har tatt frem den Høyre/Frp – styrte byen som et forbilledlig eksempel.

Nå har sannhetens øyeblikk kommet til nabobyen.

Norconsult, en ikke ubetydelig aktør i konsulentmarkedet, gir klare anbefalinger om å legge ned åtte skoler i Sandefjord og sprøyte inn investeringer på til sammen 1 211 000 000 – vi snakker om over 1.2 milliarder.

Det aller billigste alternativet til Sandefjord innebærer nedleggelse av tre skoler og investering på rundt 800 millioner. Pengene skal gå til en rehabilitering av resten av skolene - til det året de ble bygget. Det er gjennomgående lenge siden - og den gang var pedagogikken helt annerledes.

Larvik har lenge investert i kunnskap og barn og det har ikke manglet motstand. «Ingen endring!» har vært et gjennomgående mantra. Fra Frp., Sp og fra Krf.

Larvik kommunes gjeld har vært en tilbakevendende bekymring både fra kommunens talerstol og i ØPs spalter. Et rop om handlingsregler og en aversjon mot å bruke penger fra Høyre, Frp. og Krf har gitt en handlingslammelse som vi møter jevnlig i den politiske debatten.

Nå har Fylkesmannen levert et skriv som presiserer at ikke all gjeld vil belaste kommunebudsjettene.

Gjelden der kommunen betaler renter måles opp imot driftsinntektene. Da ser vi at kommunene Re, Horten, Færder og Sande har en høyere andel enn Larvik, mens Tønsberg, Svelvik og Sandefjord har en lavere andel. Larvik er sånn midt på treet i Vestfold,- litt bedre enn de fleste kommunene.

Nå har vi ikke en gang tatt med de rundt 800 millionene vi har på fond, fordi vi har valgt å ha disse til å spekulere med i aksjer og i obligasjoner – det har vist seg lønnsomt. Om vi hadde solgt ut fondet ville vi naturligvis kommet enda lavere med gjelden. I dag er den omtrent halvparten av de årlige driftsutgiftene.

Nå er ikke Venstre heller fri for bekymring for den økonomiske situasjonen for Larvik. Vi forventer et stramt budsjettforslag fra rådmannen, Særlig har omsorgstjenestene vist en manglende økonomisk kontroll. Nå er dette på vei til å rette seg, men det er alltid en dårlig ide å flytte midler fra skole og oppvekst for å rette opp en dårlig styring.

Venstre har stått for en ansvarlig økonomi i alle årene vi har sittet i flertall, det er ikke få, og like ansvarlig har vi sagt og ment «skole først!».

Det står vi for og det er vi i grunnen stolte over.

Kommentarer til denne saken