Gå til sidens hovedinnhold

Rekordmange fikk lærlingplass i 2017

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Aldri før har så mange fått lærlingplass som etter at FrP kom i regjering viser tall fra Utdanningsdirektoratet. I 2017 fikk 954 yrkesfagelever i Vestfold lærlingplass, og det er et stort fremskritt for elevene i Vestfold.

Den gode utviklingen viser at satsingen fra FrP-H-regjeringen på yrkesfag gir gode resultater. Nå får flere elever muligheten til å fullføre utdanningen sin og komme seg raskt inn i arbeidslivet. Denne arbeidskraften er helt avgjørende for å sikre et bærekraftig velferdssamfunn i årene som kommer. Derfor er dette en stor seier for ungdommen i Vestfold, og vi i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) er glad for at regjeringen setter fokus på yrkesfag.

De nye tallene viser at rekordmange elever fikk lærlingplass i fjor. Av de som søkte i Vestfold fikk 67 prosent av søkerne lærlingplass. Dette er det høyeste nivået siden man begynte å måle dette i 2011.

Til tross for rekord-økningen i fjor betyr det allikevel at det er 33 prosent av de yrkesfaglige elevene som søkte om læreplass ikke fikk det. Det er noe vi må ta svært alvorlig. FpU mener det er bra at flere får læreplass, men vi har fortsatt en lang vei å gå. Det er viktig at vi fortsetter det gode arbeidet sånn at enda flere får læreplass i årene som kommer. Vi kan ikke gi oss før alle har en læreplass å gå til.

Fremskrittspartiet har i regjering gjennomført flere tiltak for å sikre flere lærlingplasser. Vi har økt lærlingtilskuddet bedrifter får for å ansette lærlinger til 21 000 kroner per kontrakt. Dette er et av tiltakene for å få flere bedrifter til å ta inn lærlinger. Samtidig stilles det nå også krav om at bedrifter må ta inn lærlinger for å vinne offentlige anbud. I tillegg til at alle statlige virksomheter med over 100 ansatte nå er pålagt å ha lærlinger.

Satsningen på yrkesfagene er svært viktig for oss i FpU. Vi er opptatt av at flere skal velge yrkesfag, og sikre at de yrkesrettede utdanningsløpene er tilpasset behovet i næringslivet. I løpet av de fire årene i regjering har vi brukt nærmere 600 millioner kroner på yrkesfagssatsingen. Videre i regjering er vi glad for at satsingen fortsetter og blir styrket med 70 millioner kroner til i 2018. Pengene skal blant annet gå til arbeidet med rekruttering av læreplasser i fylkene.

Det er ingen tvil om at både private bedrifter og offentlig sektor vil ha et stort behov for dyktige medarbeidere med fag- og yrkesutdanning i fremtiden. Derfor mener vi i FpU at det er svært viktig å sikre tilvekst til yrkesfagene og sørge for at bedriftene får den kvalifiserte arbeidskraften de trenger. Yrkesfag er viktig, og derfor er vi i FpU glad for at fokuset på fagområdet videreføres.

Kommentarer til denne saken