Maskeball i Rødt

Av
DEL

Leserbrev1948-49 i Tyskland blir ofte omtalte som «det sinnsyke året»; Frances Wheen, «Karl Marx, En biografi», Pax 2001. Marx hadde proppet arbeiderne fulle av de fiendtlige motsetninger mellom borgerskapet og proletariatet. Samtidig hevdet han i «Det kommunistiske manifest» at kommunistene burde oppmuntre proletariatet til å støtte borgerskapet når «det handler revolusjonært».

Motsetningene sto i fokus da AKP m-l, forløper til Rødt, proklamerte væpna revolusjon (landssvik) på 1970-tallet. Men arbeiderklassen levde godt på demokrati og kapitalisme. Middelklassen - umulig å leve med, umulig å greie seg uten. Dilemmaet har tynget Rødt siden det sosialistiske eksperiment havarerte mot den demokratiske mur i vest omkring 1990.

Marx sin nød dukker maskert opp i Rødt sitt politiske program av året. Nå er vi alle arbeidere, sitat; «handel, transport og tjenesteyting, helsevesen, skole og barnehage, industri av alle slag, på kontorer og i lagerhaller, på småbruk og i fiskeskøyter, blant kulturarbeidere og pensjonister». (Store jordbruk som var Lenins hovedmotstandere, er utelatt. Jeg vil sosialisme så fort som mulig, sa Lenin, og sendte et par hundre tusen kulakker under torva på 1920-tallet; Sebag Montefiore, «Stalin – den røde tsarens hoff», Cappelen 2006).

1900-tallets sosialisme var en godt dokumentert lidelseshistorie av undertrykkelse og nød. Mennesket var og er unike vesener. Men på nytt vil partiet lede oss til det klasseløse samfunn. Hvordan det skal skje på demokratisk vis syns uten rot i erfart virkelighet knyttet til sosialisme og kommunisme, to sider av samme sak. Partiprogrammet, marinert med luftige løsninger og motsetningsfylte spekulasjoner, gir ingen svar. Bare udelt makt til folket i pakt med dets støttespillere. Hvem det nå måtte være...

Historieløshet brer seg. Kommunisme er på mote. En versting i menneskets liv og historie. Sinnsykt? Rødt danser på barometrenes politiske maskeball. Men inn i regjering vil partiet ikke. Vi vil ikke bli slukt av Ap, begrunner partilederen. Nei, demokrati, enn si sosialdemokrati, har aldri vært løsningen for kommunistene. Derfor kastet Einar Gerhardsen bråkmakerne ut av det politiske liv i 1948.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags