Hasj eller alkohol?

RUSMIDLER: Dagens ungdom får høre at alkohol er mye farligere enn hasj osv. Men vi leter forgjeves etter holdepunkter for at det ene erstatter det andre, skriver Roar Olsen. (Arkivfoto)

RUSMIDLER: Dagens ungdom får høre at alkohol er mye farligere enn hasj osv. Men vi leter forgjeves etter holdepunkter for at det ene erstatter det andre, skriver Roar Olsen. (Arkivfoto)

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Nye Ungdata-tall viser at cannabisbruken øker. Samtidig viser undersøkelsen at brukere av hasj og marihuana trives dårligere på skolen og har flere helseplager. NOVA Rapport 8/18 (norsk institutt for forskning om oppvekst) bygger på svar fra 249.000 elever i ungdomsskole og videregående opplæring i perioden 2016-18.

Ifølge undersøkelsen skiller brukere av cannabis seg ut fra andre ungdommer på flere måter. De er oftere mindre fornøyd med sine foreldre. De er mindre fornøyd med lokalmiljøet de bor i. Og de har høyere fravær fra skolen. De er sjeldnere med i organiserte fritidsaktiviteter og de henger mer ute med venner på kveldene. Brukere av cannabis røyker og drikker alkohol i større grad enn annen ungdom. NOVA-forsker Anders Bakken sier: «Mange av ungdommene som har brukt cannabisstoff i tenåra, har en del risiko-kjennetegn som det er viktig å ta med seg i det rusforebyggende arbeidet». Han påpeker også at undersøkelsen viser sammenfallende kjennetegn. Det er ikke nødvendigvis det samme som årsakssammenhenger.  

Hva er mest farlig; å debutere tidlig med alkohol eller eksperimentere med andre rusmidler? Det er uansett noen som blir hengende igjen i et mønster med problemer også i voksen alder.

I seinere år har tilhengerne av å legalisere cannabis og andre former for narkotika vært mer høylytte enn noen gang før. De har sagt lite om farene ved narkotika. Dagens ungdom får dannet sine holdninger i denne atmosfæren. De får høre at alkohol er mye farligere enn hasj osv. Men vi leter forgjeves etter holdepunkter for at det ene erstatter det andre.

Helseminister Bent Høie presenterte nylig nye tiltak for heroin-avhengige. Han fikk uventet konkurranse om oppmerksomheten. For ved siden av statsråden viftes det med en T-skjorte med påskriften: MAKE DRUGS, NOT WAR. Skulles noen være i tvil om budskapet, så var underteksten: Legalize to take control. Om statsråden ikke var på det rene med hvilke krefter som opererer på narkotikafeltet, så fikk han det demonstrert her, rett opp i fjeset.

Høie har siden forsøkt å gi tydelig beskjed om at han ikke ønsker legalisering av narkotika. Det er også grunn til å merke seg hva han sier om aktørene på dette feltet:

«Jeg tror en viktig driver for unges bruk av cannabis er populærkulturen. I filmer, musikk og sosiale medier fremstilles bruk av cannabis som ufarlig, normalt og kult. Når Canada og flere stater i USA har legalisert bruken, etableres det kommersielle og industrielle aktører som vil ønske å ­produsere og selge cannabis i legale kanaler. De vil ønske å utvide sine markeder både gjennom å få flere brukere der det er legalisert og få flere land og stater til å legalisere. Det er ingen grunn til å tro at cannabisindustrien vil opptre annerledes enn tobakks- eller alkoholindustrien. Tvert imot er det grunn til å tro at tobakks- og alkoholindustrien vil være interessert i å etablere seg også innenfor cannabisindustrien».

Og statsråden viser til at «Vi har hatt relativt lav cannabisbruk i Norge sammenlignet med bruken i andre land og stater som har legalisert rusmiddelet».

Roar Olsen

IOGT Vestfold

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken