Vi gleder oss til 350 års jubileet til Larvik by

Av
DEL

LeserbrevPå møtet i kommunestyret sist onsdag tok endelig en kommunestyrerepresentant bladet fra munnen og sa: la oss synliggjøring kvinner i byhistorien til Larviks jubileum 2021. Jammen på tide etter 350 år uten at en eneste kvinne i særlig grad er hedret «in persona» i det offentlige rom i bøkebyen. Nå får vi se både Anne Holt – Bjørg Eva Jensen – Anette Bøe – Ruth Lagesen – Edle Hartmann og Hannah Vinsnes, dersom partiet Feministisk Initiativ får med sine nominerte kandidater.

Det var kommunerepresentanten var Høyres Rita Kilvær som sa:

«Vi er en by med fem mannlige æresborgere som har hvert sitt portrett på vegger i byen og som er en del av undervisningen i skolen. Vi har ingen kvinnelige byster. Kun noen statuer av nakne kvinner. Knapt noen gater eller plasser i Larvik er oppkalt etter kvinner. Poesiparken består av 90 installasjoner – 19 av disse er fra kvinner i tillegg til et sitat fra Bibelen, og siden Gud kan være kvinne, kan vi være rause og si at det er 20 kvinner som er sitert, oppsummerte Kilvær.

Konklusjonen var ganske klar: Mitt sterke ønske er at vi fokuserer på kvinnene i dette jubileet og sørger for en synlig, tydelig og sterk kvinnetilstedeværelse i undervisning, i taler og i arrangementer. Vi må ha som mål å løfte larvikskvinnene under by jubileet, sa Kilvær.» Dette sagt med god støtte fra Aps gruppeledere Elin Nyland og Turid Løsnæs i møtet, står det å lese i Østlands-Postens.

Vi i Feministisk Initiativ Vestfold og Telemark sa hurra, og noen i Tverrpolitisk kvinnegruppe i Larvik sa hurra, og vi retter en stor takk til damene i kommunestyret. Det må være klinkende klart at vi ikke kan fortsette å lære opp våre ungdommer kun om mannlige helter. Hva med jentene, hvor skal de ta sine forbilder fra? Æresborgerne som hedres med byster og monumentale portretter i byen, er kun er menn. Ikke et vondt ord om disse mennene som er avbildet, ei dem som har utført kunsten, eller de som lærer opp elevene i skolen.

La oss tenke nytt, som Marta Breen påpeker i samme artikkel, er hedring mannlige helter et fenomen som byene trenger å komme ut av. Og vi vet alle at Larvik trenger mer aktivitet i byen. Synliggjøringen av kvinnelige æresborgere kan materialisere seg på andre måter enn byster og veggmalerier. Som et sted, et hus, en forelesningsrekke, et fag, et fellesskap for likestilling.

I disse digitale tider, er det mange nye muligheter. Nå setter vi nesa mot videre samarbeid i kommunen.
Og det er verdt å merke seg at kommunen har ikke lov til å diskriminere kvinner. Vi ber ikke om å bli løftet mer enn menn. Vi skal ha vår rettmessige plass.

Ja til likestillingsbyen Larvik

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags