Folkets mening?

I DAG: Mange mener noe om den framtidige jernbaneplasseringen i Larvik.

I DAG: Mange mener noe om den framtidige jernbaneplasseringen i Larvik.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Både Larvik kommunestyre og befolkningen kom på etterskudd i jernbanesaken - vi sov i timen når de sentrale føringer ble lagt. Men etter hvert har engasjementet kommet, og det har kommet sterkt: Stasjonsplasseringen er hett tema når folk møtes, og avisspaltene fylles av innlegg og kommentarer.

Dessuten er et stort antall formelle uttalelser fra personer og organisasjoner registrerte, men det blir feil (jfr tidligere artikkel i ØP) å kåre ett av stasjonsalternativene som «vinner» kun basert på andel antall uttalelser. Man glemmer da at mange av innsenderne representerer flere, til dels titalls meningsfeller. Det som imidlertid klart fremkommer etter den omfattende debatt er at Larvikingene er splittet i jernbanespørsmålet og at det nå er ganske uklart hva som er folkets valg.

Tiden er nå inne for på demokratisk vis å la folkemeningen komme reelt til uttrykk via en offisiell rådgivende avstemning. Derved vil våre folkevalgte få visshet om velgernes prioritering og ha et vesentlig klarere beslutningsgrunnlag når byens viktigste sak skal avgjøres. Rådgivende folkeavstemninger er ikke uvanlig hverken nasjonalt eller lokalt når betydelige politiske spørsmål foreligger, og i vårt tilfelle hvor Larvikmiljøet påvirkes i 100/200 år, skulle det være solid begrunnelse for å spørre om befolkningens ønske.

Etter måneder med omfattende og grundige argumentasjoner for de ulike stasjonsplasseringer, er Larviks innbyggere nå godt orienterte og vel forberedte til å kunne ta saklig stilling. Spørsmålet er om byens politikere ønsker å få fram folkemeningens prioritering av de mest omtalte alternativene: Indre havn, Kongegata, Bergeløkka og Bommestad?

Javel, en offisiell rådgivende folkeavstemning krever noen ressurser - men investeringen vil være mikroskopisk for lokalsamfunnet målt mot jernbaneprosjektets konsekvenser, og med kommunens veletablerte rutine for offentlige valg skulle en folkeavstemning kunne gjennomføres rimelig kjapt. Vil Larviks politiske ledelse vite hva innbyggerne virkelig mener - eller skal dere fortsette å synse?Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags