Gå til sidens hovedinnhold

Nei, det er ikke blitt verre å være mann

Artikkelen er over 3 år gammel

Noen mener det er blitt vanskeligere å være mann i det siste. Det er ikke tilfelle, men terskelen for å være en drittsekk av en mann, er kanskje blitt noe høyere. Jeg har vanskelig for å se det som et problem.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Å være en helt alminnelig mann; arbeidskollega, partikollega, nabo, bekjent, sjef eller omgangsvenn, er helt greit. I mange tiår har unge menn lært at de skal respektere kvinner, og de fleste har heldigvis ingen problemer med det.

De vil ha pappaperm, tar sin sjau hjemme – i alle fall mer enn før – de synes det er helt naturlig at man får samme lønn for samme arbeid og de respekterer kvinnelige kolleger både som underordnede, sideordnede og overordnede.

Og de klår ikke på folk.

Vanskelig å forstå

Men det er klart at noen få menn sliter litt. De som synes vanlig håndhilsing er litt slapt, og mener det er komplett umulig å bli kjent med en ny kollega uten å ta henne på puppene, har en lang vei å gå. Det samme gjelder sjefer som benytter makten de har, til å oppnå noe som ellers bare ville vært en fjern drøm.

Jeg tar også med dem som synes kvinner må finne seg i en «litt røff tone» på jobben som det heter, noe som egentlig betyr ustoppelig servering av ugreie kommentarer om kvinnelige kollegers forskjellige kroppsdeler og hva man kunne tenke seg å gjøre med dem.

Menn med den slags holdninger er det ikke synd på. Og de som har vondt for å forstå at kvinner normalt ikke blir henrykt av å bli klemt opp mot veggen av en full, og fysisk mye større mann med whiskyånde, bør umiddelbart endre stil eller holde seg hjemme.

Det handler om grunnleggende sosiale ferdigheter

Men for de aller fleste menn er det ikke noe problem at drittsekkene er halt fram i lyset og hengt til tørk, snarere tvert om. Mange av dem har også døtre de så godt det lar seg gjøre vil skjerme fra drittsekkene. Det er derfor ingen grunn til å mene at det er blitt vanskeligere å være en vanlig mann i disse «metoo-tider». De fleste menn føler seg ikke truffet, og har ingen grunn til det heller. De har det stort sett helt fint, og er ikke blitt livredde for verken å fleipe eller flørte, slik noen synes å tro.

De har som de fleste andre mennesker lært å oppføre seg normalt og vet hvor grensene går. Verre er det ikke. Med grunnleggende sosiale ferdigheter på plass, er det ingen fare for å bli hengt ut som trakassør eller overgriper.

Da er du en helt vanlig mann, og det er ingen som bråker med det.

Kommentarer til denne saken