”...og sidan så ropar den heile hop”.

Reagerer: Olav Bergene Holm, tidligere ordfører i gamle Hedrum kommune.

Reagerer: Olav Bergene Holm, tidligere ordfører i gamle Hedrum kommune.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Olav Bergene Holm, tidligere KrF-ordfører i gamle Hedrum kommune, roper varsku mot flere former for det han mener er umoral i dette innlegget.

DEL

MeningerDet var trolig erfaring med sin samtids aviser som førte til at Ivar Aasen skrev diktet «Til lags åt alle kan ingen gjera». Hadde Aasen sett kva som skrives i norsk presse i dag, ville nok dommen over flokkmentaliteten vært enda meir ironisk enn det den var for 150 år siden.

I det andre verset skriver Aasen: ” –og når den eine då gjerder rop, så ropar siden den heil hop».

For vel 30 år siden lød det over Norge og den vestlige verden: «Take on me». Ingen reagerte negativt på det! Men mange må vitterlig ha fulgt oppfordringen og mange menn har svært dristige.

Journalister har sett det, i alle fall burde de ha sett hvordan det har utviklet seg både i de offentlige, de halvoffentlige og de mer firmarelaterte sammenkomster. Men journalistene har lukket øynene – alle som en. Noen fordi de ville miste adgang til de indre korridorer om de antydet noe slikt som nå har blitt åpenbart. Andre fordi de selv var innblandet. Noen annen årsak var det neppe.

Av helt uforståelige grunner blir ”#Me too» saken en verdensomspennende bevegelse. Og nå er det snart ikke et menneske som ikke kjenner til eller har vært utsatt for eller gjort seg skyldig i umoralsk oppførsel.

Og «alle» fra politiske partier til kristelige organisasjoner går gjennom sitt regelverk, sine prosedyrer og sine straffeopplegg og framstiller seg nå som ærbarheten selv.

LES OGSÅ:   – Vi skal gjøre jentene sikre og trygge på seg selv

Men kanskje den viktigste årsaken til det moralske forfallet, alkoholen, enten den serveres som et glass øl eller et glass vin til middagen eller en konjakk til kaffen, gjøres det ingen endringer med den kulturen. Det gjelder både kirkemøter eller partimøter.

Og avisene omtaler alkoholforbruket bare i vage og generelle ordelag når det henger sammen med idretten, partiene, bondesamvirket eller næringslivets mange avskygninger. Den svake vind som har blåst litt i idrettens paleer, er ingen ting mot den vind som må til om det skal være samsvar mellom uttrykket «idrett og alkohol hører ikke sammen». Og når seieren er vunnet og prisen er mottatt, hva annet en alkohol skal det da markeres med?

I disse erkjennelsestider kunne partiene, hvis de hadde hatt vilje, reist et enkelt forslag i regjering og eller Stortinget: «Enhver virksomhet som mottar offentlig økonomisk støtte, mister automatisk all økonomisk støtte, dersom utgifter til alkohol og alkoholholdige varer finnes i deres regnskaper.»

Dessuten burde organisasjonene og i særdeleshet de kirkelig og kristelig organisasjonene innført i alle sine sammenhenger en moralsk kleskode. Det er en skam hva du kan se av klesdrakt i mange sammenhenger. Større indre motsetninger enn mellom ”#Me too» og «Take on me» og dagens klesdrakt hos dagens jenter og kvinner, skal en lete etter.

«Et slikt forslag er for vanskelig – det er for omseggripende – det øyner vi ikke rekkevidden av», sies det. Men faktum er at det er viljen til endring, vilje til en moralsk opprustning som mangler og ikke noe annet. Derfor burde og det i særdeleshet de kvinnelige ”#Me too» forkjempere ta et internt oppgjør med seg og sine venninners klesdrakt for det er en åpenbar sammenheng mellom en utfordrende klesdrakt, alkohol og upassende oppførsel av menn.

I de siste dager er ordet «monster» blitt analysert i mange avisredaksjoner. Og «hele hopen ropar» og besværer seg over at landets justisminister kan bruke monster om mennesker. Mennesker som altså forsøker penetrering og samleie med spedbarn, blir av justisministeren kalt monstre! Skulle det være uhyrlig ordbruk? Nei, var det noe gang dette ordet virkelig passet, måtte det være når menn utfører slike gjerninger. Det være seg om det gjelder spedbarn eller barn!

Mange forståsegpåere gis spalteplass i avisene og går til frontalangrep på justisministeren som kaller slike voldtektsmenn for «monstre» og nå ber de justisministeren om «å vaske munnen sin».

Men var det noen som burde «vaske munnen sin», så var det nok heller de som i denne sak angriper justisministeren.

For øvrig burde det gjennomføres en skikkelig «munnskylling» i hele det norske folk, for nå er snart alle uttalelser «forsterket» med en rekke bannord. Personer som ytrer seg slik, avdekker ikke bare et moralsk forfall, men også en åpenbar ordfattigdom og forkvaklet evne til å ordlegge seg.  

En journalist forsøkte i et TV program for mange år siden å latterliggjøre den nå avdøde Kjell Bondevik fordi han ikke bannet. «Hva sier du da når du bommer på spikeren og treffer tommelen», spurte journalisten ironisk. «Da sier jeg au», så Bondevik.

Men det er få som bruker ordet «AU» når slikt skjer. De fleste tilkaller ondskapens åndehær gjennom en flora av bannord.

Det er ikke bare den kristne tro og moral som vi er i ferd med å tape. Hele vår kristne kultur er i sterk forvitring.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags