Jeg ønsker å være dønn ærlig og mener det har gått fullstendig skeis.

I disse tider blir lærerne oppfordret til å trene opp konsentrasjonsevnen til elevene sine, fordi den er svekket av all skjermbruk. Konsentrasjonsspennet til vanlige elever er lavere enn noen gang. Hjernen krever påfyll av digitalt sukker for å komme seg gjennom hverdagen. Skjermavhengighet er et nytt fenomen, og av den grunn kommer vi til kort når uroen oppstår.

Jeg skriver og deler fordi dette har blitt et slags sykdomstegn. Et sykdomstegn som sprer seg som ild i tørt gress. Det har blitt en slags byll som vokser og gror seg større og større for hvert minutt som går. Skjermen er der bestandig, den er påtrengende og forstyrrende, og den ødelegger hverdagen for veldig mange. Jeg ønsker å dele fordi dette har blitt mange elevers hverdag, en hverdag fylt med frustrasjon, uro, engstelse, stress og nederlag. Jeg synes det er viktig å dele de ekte historiene. Så er håpet da, at det ikke blir som å rope ut i en tom tunnel. Håpet er at de som bør lese dette og ta det på alvor, hører.

Skjerm i skolen har blitt et kjempeproblem for mange. Foreldre kan ikke løse denne problematikken ved å ha strenge regler på hjemmebane. Lærerne kan ikke løse det, som er avhengig av å bruke ipad som læringsverktøy i skolen hver eneste dag. Skjermen blir kalt digitalt sukker, og det er det gode grunner for. Det er vitenskapelig bevist at den rett og slett øker dopamintilførselen i hjernen. Sett godteposen på pulten, og be elevene la være å spise av den. La dem lukte litt innimellom, men aldri ta en bit. Det er fryktelig, spør du meg. Og selv om ikke alle berøres av de utfordringene den skaper, er det utrolig trist og forferdelig for de som gjør det. For de som mest sannsynlig hadde hatt en helt annen forutsetning for å mestre skolehverdagen sin, om ikke fristelsen var der rett foran nesa på dem, bestandig.

Ta det til etterretning dere som tar de overordnede avgjørelser når det gjelder skolens fremtid. Det er foreløpig lite vi kan få til, vi i skolen som har blitt pålagt å bruke nettbrett som et læringsverktøy i skolehverdagen. Jeg sender et hjertesukk og en bønn på vegne av mine egne barn, på vegne av alle barn. Jeg sender et hjertesukk på vegne av alle som jobber i skolen.