Gå til sidens hovedinnhold

«Den tidligere bilfergen er dessverre bare en av mange miljøutfordringer i Tveidalen»

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den gamle bilfergen «MS Bogøyshorn» fra 1958 ligger fortsatt til kai i Tveidalen.

Østlands-Posten har flere ganger skrevet om bilfergen som i sin tid var eid av oppdrettsselskapet Mowi. Båtens nåværende eier er hjemmehørende i Tveidalen. Hvem som bør og vil ta ansvar for holken og det den måtte inneholde, er usikkert. Etter drøftinger mellom Larvik kommune, Larvik Havn, Kystverket og Mowi i fjor, er det ikke skjedd noe. Lokalbefolkning, steinindustrien og miljøvernforkjempere rister på hodet.

Etter Forurensningslovens § 37 kan kommunen treffe tiltakoverfor den som har etterlatt, tømt eller oppbevart avfall i strid med § 28, ev. også etter § 35 første og tredje ledd. Etter mitt syn øker kommunens ansvar når den ikke nytter den mulighet og myndighet som den er gitt gjennomloven.

Larvik kommunestyre behandlet i 2018 min interpellasjon om konsekvent oppfølging i samsvar med loven fra kommunens side. Forslaget fra Høyre ble nedstemt av det daværende flertallet i kommunestyret, bl.a. Miljøpartiet De Grønne og Sosialistisk Venstreparti.

Kommunestyrets flertall valgte å ikke sette det opplagte på dagsorden, selv kommunens ansvar ikke forsvinner av den grunn. Og mens myndighetene og eiere ikke greier å bli enige, vokser problemet og kostnadene med å løse det.

Dette gir ikke kommunen noen grunn til stolthet over hvordan kommunens miljøansvar skjøttes. Den tidligere bilfergen er dessverre bare en av mange miljøutfordringer i Tveidalen. Et stort område rundt havna og steinbruddet er forsøplet med bilvrak, utrangerte anleggsmaskiner, skrot og rot, samt et småbåt- og bryggeanlegg som har sett sine beste dager. Det som engang var et rekreasjonssted for lokalbefolkning, hytteeiere og turister, minner nå om en søppelfylling.

På tross av bøtelegging og høyesterettsdom, evner tydeligvis verken lokale eller nasjonale myndigheter å løse problemene i Tveidalen. Slik tafatt holdning kan vi ikke være bekjente av. Jeg håper et nytt kommunestyre vil støtte kravet om at noe må gjøres, og gjøres NÅ.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.